Lecsuktak egy párt, mert böjt helyett csókolóztak

2016. június 16. - 19:59 | Külföld

A marokkói rendőrség őrizetbe vett egy szerelmespárt az ország déli részén lévő Marrákes városában, amiért a ramadánt megsértve, az iszlám böjt óráiban csókolóztak - közölte csütörtökön egy helyi emberi jogi szervezet.

Lecsuktak egy párt, mert böjt helyett csókolóztak
Illusztráció

Omár Arbib, a marokkói emberi jogok társaságának marrákesi képviselője elmondta, hogy a férfi és a nő a város egyik tehetős negyedében, Gelízben egy épület közelébe rejtőzve turbékolt, amikor lecsapott rájuk a rendőrség. A tisztviselő hozzátette, hogy hétfőn, szintén Marrákesben egy csoport megvert egy fiatal fiút, aki fényes nappal egy játékteremben dohányzott. A héten a dél-marokkói Zágóra városában is őrizetbe vettek két személyt, amiért szintén napközben a böjtöt megtörve vizet fogyasztottak.

Az észak-afrikai országban egytől hat hónapig terjedő szabadságvesztéssel büntethető az az iszlám közösséghez tartozó személy, aki ramadán idején nyilvános helyen, tüntetőleg megtöri a böjtöt.

Az iszlám vallás öt pillérének egyike, hogy a ramadán idején a muszlimoknak napkeltétől napnyugtáig tartózkodniuk kell az evéstől, ivástól, dohányzástól, fürdéstől, zenehallgatástól, házasélettől és a test egyéb örömeitől. A hívek ilyenkor igyekeznek napkelte előtt felkelni és enni, az élet pedig az éj leszállta után élénkül meg újra a településeken.

A böjt nyilvános megsértése számos más, muszlimok lakta országban is bűncselekménynek számít.

A ramadán idén június 6-án kezdődött, és július 6-ig tart.

MTI/para

Címkék: iszlám, ramadan, csók