Lecsukták a NAKA rendőrtisztjét, aki Kočnernek és Bödörnek segített Kuciak után kutatni

2020. június 24. - 12:22 | Belföld

Őrizetbe vette a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) Pavol Vorobjovot, aki korábban a NAKA hírszerzési egységének a vezetője volt, és akit azzal gyanúsítanak, hogy segített átvilágítani számos újságírót - adta hírül a Denník N.

Lecsukták a NAKA rendőrtisztjét, aki Kočnernek és Bödörnek segített Kuciak után kutatni
Pavol Vorobjov

Az ellene folytatott büntetőeljárásnak 168 sértettje van, közülük 28 újságíró - tájékoztatott a belügyminisztérium. Mindemellett átadták számára a köztisztviselői hatalommal való visszaélésről, illetve a személyi adatokkal való illetéktelen bánásmódról szóló hivatalos gyanúsítást olyan személyek esetében is, akik nem újságírók, de nem konkretizálták, kik azok.

Mostanáig ugyanezekkel gyanúsították, viszont csak a meggyilkolt Ján Kuciak esetében.

2019 januárjában derült fény arra, hogy néhány hónappal Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolása előtt valaki rákeresett az újságíróra a rendőrségi adatbázisban. Az Aktuality.sk akkor hamar kiderítette, hogy Pavol Vorobjov volt ez az illető. Vorobjov akkori vallomása szerint az akkori országos rendőrfőkapitány, Tibor Gašpar adott neki utasítást arra, hogy nézzen utána Kuciaknak az adatbázisban. Mint kiderült: Vorobjov és Gašpar szomszédok Nyitra Veľké Janíkovce városrészében.

A gyanú szerint ugyanakkor Vorobjov több újságírót is átvilágított. Mindezt a rendőrségnél a smeres oligarchának tartott, és Gašparhoz rokoni szálakon kötődő Norbert Bödör is szervezhette Marian Kočner megbízásából. Vorobjovot az ügyben már korábban is őrizetbe vették, de két nap után szabadon engedték. A NAKA-nál mindenesetre felfüggesztették.

(Denník N/parameter)