A leendő új dunaszerdahelyi sportcsarnok telket kap, egy civil aktivista viszont még a felszólalás lehetőségét sem

2021. május 12. - 09:11 | Régió

Egy újabb apró lépés történt afelé, hogy megvalósuljon az új dunaszerdahelyi sportcsarnok. A képviselők leendő komplexum alatti telek átruházásáról vitáztak, a létesítmény kapcsán pedig a HelloSzerdahely PT civil aktivistája is szót kért, de nem kapott.

A leendő új dunaszerdahelyi sportcsarnok telket kap, egy civil aktivista viszont még a felszólalás lehetőségét sem
Fotók: Cséfalvay Á. András

Két lehetséges verzió merült fel azzal kapcsolatban, hogyan kerülhetne a sportcsarnok megépítését levezénylését és majdani üzemeltetését végző, városi tulajdonú Aréna DSz Rt. Birtokába az alatta lévő, valamivel több mint egy hektáros telek.

A beterjesztő, Hájos Zoltán polgármester kifejtette, hogy az egyik lehetőség, hogy apportként, tehát ingatlanvagyonként vinné be a város a részvénytársaságba, ami azt jelentené, hogy az Aréna DSz alaptőkéje a telek jelenlegi értékével, mintegy 1,12 millió euróval nőne.

A másik lehetőség, hogy a városi Rt. megvásárolná a telket a fenti áron. Ez utóbbi lehetőség kapcsán megdöbbenését fejezte ki a HC DAC kézilabdaklub elnöke, illetve az Aréna DSz vezérigazgatója, Horváth Zoltán.

„Nem is értem, a városi cég nem fordult az alapítóhoz azzal a szándékkal, hogy telket vásárolna, főleg annak tudatában, hogy az elejétől fogva arról szólt a kommunikáció, hogy a telek értékének a bevitelével emelkedne a törzstőke, és Hájos Zoltán a városi médiában is lenyilatkozta, hogy meg kellene erősíteni a cég alaptőkéjét” – fogalmazott.

Horváth Zoltán

Pillanatnyilag 25 ezer eurót tesz ki a cég törzstőkéje, melynek 1/25-öd része a HC DAC, egyébként szintén városi kézilabdaklubé, a többi pedig a városé.

Hakszer Roland (független) képviselő aggodalmának adott hangot, hogy ha a város beviszi a nagy értékű telket a cégbe, akkor a kisrészvényes, egyébként szintén városi kézilabdaklub tulajdonrésze is emelkedni fog, és ugyanezt a félelmét fejezte ki az állam által a sportcsarnok megépítésére nyújtott 2 millió eurós támogatás kapcsán is. Horváth ugyanakkor felvilágosította, hogy az állami támogatás nem törzstőkeemelést jelent, hanem az a sportcsarnok megépítése költségének egy része, míg a város által behelyezett telek nyilvánvalóan a város tulajdonrészét emeli.

Hakszer egyébként a DAC stadionjának megépítésére létrehozott DAC Aréna Rt-t hozta fel példaként, amelynek alaptőkéjébe a város szintén bevitte az alatta lévő telkeket, később viszont fokozatosan csökkent a tulajdonrésze. Csakhogy nem számbelileg, mivel a bevitt érték ugyanúgy megmaradt, hanem százalékarányosan, miután a klubtulajdonos Világi Oszkár révén annál jóval nagyobb érték került bele.

Visszatérve a sportcsarnokhoz, Hodosy Szabolcs (MKP) pénzügyi szakbizottsági elnök közölte, hogy már ők is az aport lehetőségét támogatták, a Városi Tanács pedig A. Szabó László alpolgármester közlése szerint nem formált véleményt.

A létesítmény kapcsán szeretett volna felszólalni a HelloSzerdahely civil társulás elnökeként Stredl Tamás. Ez az a PT, amely sportcsarnok elhelyezése ellen is tiltakozott, majd felszólaltak annak kapcsán is, hogy a helyszín alternatívájaként egy olyan telek, a régi amfiteátrum területe merült fel, amelyet mintegy 770 ezer euróért kellett volna megvásárolnia a városnak. Ötleteik kapcsán elkezdtek kommunikálni Horváth Zoltánnal.

Civil felszólalásra a képviselő-testületnek is rá kell bólintania, a jelenlévő 21 képviselő közül viszont ezt csak heten támogatták (4-en ellene szavaztak, 6-an tartózkodtak, 4-en nem szavaztak).

Stredl Tamás

Stredl Tamás ugyan hozzászólhatott volna ehhez a témához a testületi ülés végén esedékes vitában, ott már más témában szólalt fel, megkérdezésünkre viszont közölte a civil társulás állásfoglalás. Ebben ismét hangsúlyozták, hogy online petíciós kezdeményezésük nem a sportcsarnok megépítése, csak annak elhelyezése ellen irányult, és elsősorban azt nehezményezték, hogy

a város sehol nem kommunikálta, mekkora beavatkozást jelent a sportcsarnok helyszínének szánt zöld övezet megszűnése a városi ökoszisztémába, továbbá hiányolják a város részéről a nyilvánossággal, illetve a szaktekintélyekkel való vitát. Később öt pontba foglalták javaslataikat, amelyekkel mérsékelhetőek az építkezéssel járó környezeti károk.

Ezek közt szerepel, hogy a sportcsarnokot zöld tetővel lássák el, amely a sportolók pihenő övezeteként is szolgálhat. Egy komplex javaslatot kérnek a kivágandó fák pótlását célzó faültetésről a leendő sportcsarnok környékén, valamint arról, milyen intézkedésekkel védenék meg a megmaradó fákat attól, hogy a beavatkozás miatt a következő években kipusztuljanak. Ugyancsak javasolják egy több emeletes, föld alatti és föld feletti parkolóház megépítését, zöld tetővel (a tervben jelenleg egy parkoló építése szerepel a DAC-stadion és a régi amfiteátrum területe között. Végezetül pedig vízfogó és -megtartó intézkedések bevezetését az esővíz begyűjtésére a sportcsarnok környékén. Stredl nyilatkozatában felajánlotta a társulás aktivistái között lévő szakemberek segítségét a városi zöldövezet fejlesztése terén.

(SzT)