Legalább 10 év börtön fenyegetheti a csődbiztost, aki miatt Bašternák megmenthette vagyonát

2020. november 4. - 12:59 | Belföld

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) büntetőeljárást kezdeményezett az adócsalásért elítélt vállalkozó, Ladislav Bašternák vagyoni átruházásai ügyében - tudta meg az Aktuality.sk.

Legalább 10 év börtön fenyegetheti a csődbiztost, aki miatt Bašternák megmenthette vagyonát
Larislav Bašternák (balról) - archív felvétel

Idegen vagyon hűtlen kezelése gyanújával indult büntetőeljárás, és noha gyanúsított jelenleg nincs, a szálak a Bašternák-vagyon csődbiztosához, Lenka Ivanovához vezetnek.

Denisa Bárdyová országos rendőrkapitánysági szóvivő is megerősítette, hogy az eljárás a vagyon kezelését érinti.

Ladislav Bašternák vagyona az ellene adócsalás ügyében folytatott eljárás alatt is tovább tudott csökkenni. Később öt év letöltendő börtönre és vagyonelkobzásra ítélték, alig maradt valami, amire az állam rátehette a kezét.

Sikerült átruháznia egy, a pozsonyi Slavínnál álló villáját feleségére. Lakásoktól, garázsoktól, motorkerékpároktól, quadoktól és céges részvényektől szabadult meg olyan módon, hogy a családtagjainak ajándékozta.

Ingatlanjai közül csupán az a lakás maradt meg, melyben egykor Robert Fico is lakott, az államra szálltak Bašternák fegyverei, illetve az azok eladásából származó pénz, továbbá néhány további kisebb, nem lakás célú ingatlan, 12 ezer eurónyi pénz egy bankszámláján és egy eladósodott cég.

Az Aktuality.sk megjegyzi, hogy ugyan gyorsan próbált megszabadulni az értékesebb vagyonától, lett volna rá lehetőség, hogy az állam elkobozza, amennyiben Ivanová, a csődbiztos benyújtja a megfelelő keresetet a vagyoni átruházások ellen, melyeknél felmerült, hogy azért történtek, hogy az állam ne tudja elkobozni. Amennyiben a keresetnek helyt ad az illetékes szerv, a vagyon visszakerült volna Bašternák nevére, majd az államhoz.

A NAKA eljárásában az Aktuality szerint úgy fogalmaz, hogy a csődeljárásban szereplő, egyelőre ismeretlen szubjektum ellen nyomoz. A nyomozók szerint ez az ismeretlen személy nem tett meg mindent annak érdekében, hogy a vagyon az államra szálljon.

A rendőrség szerint az állami minimálisan 6,65 millió eurótól eshetett el ilyen módon, de még nem vizsgálták meg azokat az egyes számlákon történt pénzügyi tranzakciókat, idehaza vagy külföldön.

Ilyen mértékű vagyoni kár esetében, melyet a rendőrség már kimutatott, 10-től 15 évig terjedő börtönbüntetés is kiróható. A rendőrség szerint az ismeretlen tettes szándékosan cselekedett, hogy lekéssel a kereset benyújtásának határidejét.

(Aktuality.sk)