Legalább 68 ezer 60 év feletti vár még az oltásra – mutatjuk, hányan vannak a váróteremben az egyes korosztályokból

2021. április 22. - 08:59 | Belföld

A szakértők figyelmeztetnek, ha nem lesz meg a kellő átoltottság, az őszi harmadik hullám az eddigieknél is erősebb lehet és súlyosabb következményekkel járhat.

Legalább 68 ezer 60 év feletti vár még az oltásra – mutatjuk, hányan vannak a váróteremben az egyes korosztályokból
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

„A fő feladatunk, hogy beoltsunk a nyugdíjasokat” – jelentette ki Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt) egészségügyi miniszter múlt héten. Szlovákia azok közé az EU-országok közé tartozik, ahol a legalacsonyabb a beoltott nyugdíjasok aránya.

A Denník N információi szerint hétfőn a 85 évnél idősebb korosztályból mindössze 64-en voltak a váróteremben, ami azt jelentheti, hogy ez a korosztály a regisztrációt követően szinte azonnal megkapja az időpontot az oltásra, de egyben azt is, hogy alacsony az érdeklődés az oltás iránt azok körében, akik még nem kapták meg a vakcinát ebből a korcsoportból.

A 70 és 84 év közötti korosztályból jelenleg ötezren vannak a váróteremben.

A legtöbben a 60 és 69 év közöttiek közül várakoznak az oltásra, csaknem 70 ezren.

Ők a Pfizer/BioNTech vagy a Moderna vakcináját kaphatják meg. A tőlük fiatalabbakat az AstraZenecával oltják jelenleg.

Az 50 és 55 év közötti korosztályból kevesebb, mint 10 ezren vannak a váróteremben. Múlt héttől már a 40-eseket is oltják, közülük jelenleg közel 32 ezren regisztráltak és még várnak a vakcinára.

„Azt mondhatják, hogy azért alacsony 70 év felettiek aránya a váróteremben, mert már sok nyugdíjast beoltottak. A legfrissebb adagok szerint a váróteremben lévőket is beleszámítva csak 55 százalékosra jön ki a beoltottság. A váróteremben lévő alacsony szám tehát az alacsony érdeklődés miatt van” – magyarázta Martin Smatana, Egészségpolitikai Intézet korábbi irányítója a Denník N-nek.

A Szlovák Nemzeti Bank közgazdásza, Martin Šuster szerint is szomorúak a váróteremmel kapcsolatos adatok.

„973 ezer embert oltottunk be az első adaggal. A váróteremben további 130 ezer személy van. Azonban megközelítőleg 4 millió felnőtt embert kellene beoltanunk. A 40 év felettiek összesen 2,85 millióan vannak, ebből 1,1 millióan kapták meg az oltást vagy a váróteremben vannak. Hol vannak a többiek?” – mondja.

A szakértő szerint őszre várható a járvány harmadik hulláma, és egyelőre kérdés, hogy mennyire lesz erős és hogy reagálunk rá. Úgy látja, ha marad az 50 százalék körüli beoltottság, és nem lesznek olyan szigorú intézkedések, mint télen voltak, a harmadik hullám erősebb lehet a másodiknál. Ellenkezőleg 80 százalékos átoltottságnál a harmadik hullám szerinte leküzdhető lesz, és nem lesz szükség jelentősebb intézkedésekre, mint az iskolák vagy az üzletek bezárása.

Šuster szerint az viszont biztos, hogy a harmadik hullám nem kerül majd el bennünket, és azok, akik nincsenek beoltva, nagy eséllyel megfertőződhetnek. „Ezért egyáltalán nem értem azokat, akik megkaphatnák az oltást és nem jelentkeznek”

– jegyezte meg, majd hozzátette, az oltás kétnapos kényelmetlenséggel jár, míg a megbetegedés jobb esetben néhány hetes gyengeséget, fájdalmakat, rosszabb esetben akár hosszan tartó krónikus következményeket vagy akár halált is okozhat.

A 60-69 korosztályból jelenleg 68 180-an vannak a váróteremben. 220 ezren már megkapták a vakcinát ebből a korcsoportból, összesen tehát csak a 42 százalékuk van beoltva vagy igényelte az oltást, legalább 400 ezren még nem jelezték az igényüket. A szakértők szerint a közel 70 ezer várakozó két héten belül megkaphatja a vakcinát, amint nagyobb számban elérhető lesz a Pfizer vagy a Moderna oltóanyaga.


(DenníkN)

Címkék: oltás, vakcina