Legalább ötven ember meghalt bandák közti leszámolásokban

2022. július 12. - 07:08 | Külföld

Legkevesebb ötvenen vesztették életüket Haiti fővárosában, Port-au-Prince-ben bandák közti leszámolásokban az utóbbi három napban - közölte hétfőn Joël Janéus, a Cité Soleil nevű nyomornegyed ideiglenes vezetője.

Legalább ötven ember meghalt bandák közti leszámolásokban
Illusztráció (Fotó: AP)

A legfrissebb értesülések szerint a halottak mellett a százat is meghaladja a sebesültek száma, közülük ötvenen kritikus állapotban vannak. A Le Nouvelliste című helyi lap korábban - szintén Janéusra hivatkozva - még húsz halottról és ötven sebesültről jelentett.

Janéus szerint menekülő és otthonaikban megbújó embereket is találatok értek. "A lövedékek átütötték a tetőket és megölték őket" - mondta a helyi vezető.

A lap úgy tudja, hogy péntek óta a Jimmy "Barbecue" Cherizier egykori rendőr vezette hírhedt G9 banda tagjai harcolnak riválisaikkal. A legtöbb halott a bandákhoz tartozott. Az áldozatok pontos számát nehéz meghatározni, mert a holttesteket elégetik - ismertette Janéus. Hozzátette, hogy a Cité Soleil városrészben nem állomásoznak állandó jelleggel rendőri egységek.

A befolyási övezetekért marakodó bandák Port-au-Prince-ben jelentős mértékben rontottak a helyzeten az amúgy is súlyos biztonsági kihívásokkal küzdő szigetországban. Ezrek kényszerültek az erőszak miatt elhagyni otthonaikat. Csak április 24. és május 6. között 191 ember, köztük 8 gyermek halt meg az RNDDH haiti emberi jogi szervezet összesítése szerint a bűnszervezetek gerjesztette erőszakhullámban.

A 11 millió lakosú karibi szigetországban az utóbbi időben jelentősen megugrott a váltságdíj reményében elkövetett emberrablások száma is. Bár a rendőrségi statisztikában nem minden esetet tüntetnek fel, az idei év első öt hónapjában 540 ember elhurcolásáról vannak értesülések. Csak májusban 198 embert raboltak el és 201 gyilkosságot jelentettek az országban.


MTI