Legalizálja a korrupciót, és mindenhatóvá teszi az ingatlanfejlesztőket az új építésügyi szabályozás

2021. február 24. - 14:50 | Belföld

A Szlovákiai Városok és Falvak Szövetsége (ZMOS) ellenzi azt a tervezett építésügyi törvénymódosítást, amely Štefan Holý (Sme rodina) miniszterelnök-helyettes "műhelyéből" került ki.

Legalizálja a korrupciót, és mindenhatóvá teszi az ingatlanfejlesztőket az új építésügyi szabályozás
Fotó: TASR - illusztráció

Martin Chren, Pozsony Ružinov városrészének polgármestere szerint a törvénymódosító javaslat rossz, hiányos, veszélyes és értelmetlen. Chren úgy fogalmazott, hogy a tervezett szabályozás legalizálná a korrupciót, privatizálná az építésügyi eljárást, meglopná az államot, és korlátozná az önkormányzatok, valamint a polgárok jogait is.

A polgármester szerint a a javaslat pontosan úgy néz ki, mintha az ingatlanfejlesztők, és a pénzügyi csoportok fejéből pattant volna ki.

"Nagyon szívesen elmondanám, hogy a tervezett módosítás mely paragrafusai rosszak, de ez lehetetlen. A javaslat annyira hiányos, hogy az egészet el kell utasítani"

- nyilatkozta Martin Chren a TASR hírügynökségnek.

Az építésügyi eljárás jelenleg állami hatáskörben zajlik, a javaslat szerint viszont a jövőben az eljárás az engedéllyel rendelkező építészek hatáskörébe kerülne át. Az ingatlanfejlesztők így saját maguk dönthetnének területük fejlesztési tervéről, és ebbe az önkormányzatoknak nem volna beleszólása. Ezzel pedig a polgármester szerint a városok és falvak minden lehetősége elveszik, hogy beleszólhassanak abba, mit, hol, és hogyan lehet építeni.

"Ezzel a javaslattal egyetlen dolgot lehet csinálni, megnyomni a billentyűzeten a delete gombot, kitörölni a számítógépből, és újraírni az egészet"

- kelt ki a törvénymódosító javaslat ellen Martin Chren. A ZMOS most egy munkacsoportot hív életre, amely tárgyalásokat fog kezdeményezni Andrej Doležal (Sme rodina) közlekedés- és építésügyi miniszterrel a törvénymódosítás kidolgozásáról.

(TASR/parameter)