A legelhanyagoltabb városrészeket célozzák meg, másfél milliós értékben nyújt be projekteket Fülek

2022. július 15. - 07:55 | Régió

Fülek városi képviselői két utolsó testületi ülésükön jóváhagytak három támogatási kérvényt – összesen majdnem másfél millió euró értékben. A projektek a Catching up regions 2 kezdeményezés eredményei, ebben az önkormányzat a megyével és a Világbankkal működik együtt.

A legelhanyagoltabb városrészeket célozzák meg, másfél milliós értékben nyújt be projekteket Fülek
Fotó: TASR - illusztráció

A három projekt, melynek keretében Fülek az Emberi Erőforrások operációs programból kérvényez támogatást, a város két legelhanyagoltabb részének deszegregációjára irányul. Az egyik a vasútállomáshoz közel eső Botto utca környéke. Az utcában álló épületekben közel 400, kirekesztett közösségekhez tartozó lakos él. A bérházak között nincsenek burkolattal rendelkező utak, sem kövezett járdák, megoldatlan az esővíz elvezetése. A mostani kavicsos utcák helyén a projektek értelmében aszfaltos utak épülnének, valamint gyalogátkelőhelyekkel ellátott járdák, beton gyeprács parkolók, felújításra kerülne a zöldterület és a közvilágítás. A kb. 718 000 értékű projektben a Város önrésze sikeres elbírálás esetén öt százalékos lesz.

A másik két, hasonló célú projekt a vár alatti Jilemnický, Puskin és Šverma utcákat érinti. Ezekben, a város történelmi központjában fekvő utcákban máig sincs aszfaltos út, hiányzik a szennyvízcsatornázás és az ivóvízvezeték. Az ott élő közel 200 személy egy része emésztőgödröket használ, más része csak ún. budit. Az esővíz nincs elvezetve, így csapadékos időben azok a kutak is szennyeződnek, melyek a lakosság egyetlen ivóvízforrását jelentik. „Ezek az utcák egyben urbanisztikai sebei a váraljának és a városközpontnak, ahol számos turista jár. Anélkül, hogy ezen a területen utakat, vízvezetéket és csatornát építenénk, sosem sikerülhet az egész váralját a város részévé tenni – sem urbanisztikai szempontból, sem pedig a lakosság életszínvonalát tekintve. Amennyiben lehetőségünk adódik ezt szinte kizárólag külső forrásokból megvalósítani, akkor azt ki kell használni” – nyilatkozta Agócs Attila polgármester.

Az egyik, váralját érintő projekt célja a szennyvízcsatorna- és a vízvezeték-hálózat bővítése 407, ill. 234 méterrel. A vízvezeték-csatlakozások nem részei a projektnek. Az érdeklődők csatlakoztatását a munkálatokat követően a vízvezeték-hálózat üzemeltetője oldja majd meg. A projekt összköltsége meghaladja a 311 000 eurót. Ez esetben teljes egészében a támogatás fedezné a költségeket városi önrész nélkül. Az utolsó projekt az előzőhöz kapcsolódik. Célját tekintve a víz és a szennyvízcsatorna bevezetése után aszfaltbeton utak és kövezett járdák épülnének esővíz-elvezetőkkel. A 340 000 eurós projektet sikeres elbírálás esetén a város öt százalékos önrésszel egészítené ki.


(-)

Címkék: Fülek