Legfeljebb 30 km/órával fogunk közlekedni a városokban?

2023. július 6. - 17:17 | Belföld

Nem kizárt, hogy hamarosan 30 km/órára csökkenthetik a maximálisan megengedett haladási sebességet lakott területen belül, akár az egész Európai Unióban.

Legfeljebb 30 km/órával fogunk közlekedni a városokban?
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Az Európai Bizottság fontolóra vette a lakott területen belül megengedett maximális sebesség 30 km/órára történő csökkentését a jelenlegi 50-ről.

A lehetséges intézkedés célja a balesetek számának csökkentése, valamint a gyalogosok biztonságának növelése. Az RTVS emlékeztet, már Párizsban és Brüsszelben is bevezették a sebességkorlát csökkentését.

Nem kizárt, hogy Szlovákiában elsőként Kassán vezethetik be az újítást. Idén Kassán több olyan súlyos közúti baleset is történt, amelyet a gyorshajtás okozott.

Az Európai Bizottság azokban a városrészekben vezetné be a 30 km/órás sebességkorlátozást, ahol autók, gyalogosok és kerékpárosok is gyakran közlekednek.

Ľubomír Palčák, a zsolnai Közlekedési Kutatóintézet vezetője az RTVS-nek elmondta, 30 km/órás sebességnél a gyalogosnak csaknem 100 százalékos esélye van a túlélésre ütközéskor, de ez természetesen a körülményektől függ. 50 km/órás sebességnél ez az arány mindössze 50 százalék körüli.


(parameter)