A Legfelsőbb Bíróság alelnökét is őrizetbe vehették - mutatjuk az összes lecsukott bírót!

2020. március 11. - 10:30 | Belföld

Korábban már beszámoltuk róla, hogy a rendőrség kiterjedt és titkosított akciót hajtott végre a kora reggeli óráktól, mely során azokra a bírókra csaptak le, akiknek a neve korrupciógyanús kontextusban merült fel Marian Kočner Threema-üzeneteiben.

A Legfelsőbb Bíróság alelnökét is őrizetbe vehették - mutatjuk az összes lecsukott bírót!
Fotó: TASR

Az őrizetbe vett személyeket Nyitrára szállították, állítólag ők azok:

- Monika Jankovská, korábbi igazságügyi államtitkár, a Pozsonyi Kerületi Bíróság bírónője;

- Andrea Haitová, Jankovská testvére, a Pozsonyi Kerületi Bíróság bírónője;

- Katarína Bartalská, a Pozsonyi I. Járásbíróság bírónője, Ján Valko korábbi SIS-vezető expartnere

- Denisa Cviková, a Pozsonyi I. Járásbíróság bírónője, egykor az igazságügyi minisztérium magas beosztású alkalmazottja;

- Zuzana Maruniaková, a Pozsonyi V. Járásbíróság bírónője, Jankovská egykori igazságügy-minisztériumi irodájának vezetője;

- Jarmila Urbancová, a Legfelsőbb Bíróság alelnöke;

- Dušan Srogončík, a Pozsonyi V. Járásbíróság korábbi elnöke, akinek bírói funkciója április 1-jével véget ér;

- Richard Molnár, a Pozsonyi Kerületi Bíróság bírója;

- Angela Balázsová, a Pozsonyi I. Járásbíróság bírónője;

- Ľuboš Sádovský, a Pozsonyi Kerületi Bíróság korábbi elnöke

- Miroslav Mojto, ügyvéd

- három további hölgy, akik érkezésükkor eltakarták az arcukat.

Katarína Bartalskát a Threema-üzeneteiben Kočner úgy említette, mint az egyik bírónőjét, Dušan Srogončík annak a járásbíróságnak volt az elnöke Ligetfalun, amely döntött Kočner ügyében a Markízával szembeni váltókról.

A Denník N információi szerint az ügyészség David Lindtner bíró ellen is elfogatási parancsot adott ki, de őt egyelőre nem tudták őrizetbe venni.

A rendőrség azt tervezi, hogy több bűncselekménnyel is meggyanúsítják őket, némelyek esetében pedig javasolni fogják a vizsgálati fogságot. A bírók vizsgálati fogságáról a Specializált Büntetőbíróság dönthet, de ezzel egyet kell értenie az Alkotmánybíróságnak is.

A Speciális Ügyészség nem kívánt nyilatkozni az ügyben. A Specializált Büntetőbíróságon ezen a héten annak elnöke, Michal Truban bíró teljesít szolgálatot, akinek a neve szintén felmerült Kočner üzeneteiben, amiket kijuttatott a börtönből. Trubannál akarta elintézni, hogy szabadon engedjék. A bíróság elnöke viszont elutasította, hogy bárki is felkereste volna.

Nincs a letartóztatottak között Vladimír Sklenka bíró, aki mintegy 9 ezer üzenetet váltott Kočnerrel és találkozott is vele. A Denník N úgy tudja, ő együttműködik a hatóságokkal.

(TASR/Denník N/parameter)