A Legfelsőbb Bíróság is bűnösnek találta a Zem a vek főszerkesztőjét, Harabin cirkuszától volt hangos a bíróság épülete

2021. október 26. - 11:58 | Belföld

A Legfelsőbb Bíróság szenátusa kedden megerősítette a bazini (Pezinok) Specializált Büntetőbíróság két évvel ezelőtti ítéletét a Zem a vek című lap főszerkesztőjének ügyében.

A Legfelsőbb Bíróság is bűnösnek találta a Zem a vek főszerkesztőjét, Harabin cirkuszától volt hangos a bíróság épülete
Balról: Tibor Eliot Rostas és Štefan Harabin (Fotó: TASR)

2019 decemberében a Specializált Büntetőbíróság bűnösnek találta a Zem a vek főszerkesztőjét, Tibor Eliot Rostast, mert a konspirációs elméleteket gyártó lapjában nemzetgyalázó dolgokat jelentetett meg.

A szerzővel szemben a 2017-ben "megalkotott" leghírhedtebb írása - A szlávokba ékelődő zsidók című cikke - miatt indult eljárás. Ebben Rostas megvádolta a zsidókat, hogy ők generációkon keresztül mással sem foglalkoznak, csak a társadalmat zilálják szét.

A bíróság két évvel ezelőtt négyezer eurós büntetést szabott ki Rostasnak. A döntés ellen akkor mindkét fél fellebbezett, az ítéletet viszont kedden a Legfelsőbb Bíróság is megerősítette.

Már a két évvel ezelőtti tárgyaláson is tiszteletét tette Štefan Harabin. "Ön Soros pincsikutyája" szólította meg a korábbi legfelsőbb bíra az ítélkező kollégáját, majd erre Harabint kivezették a rendőrök a tárgyalóteremből.

Nem volt tehát meglepő, hogy a mai ítélethozatalon is megjelent a mečiari korszakot fémjelező egykori igazságügyi miniszter. A cirkusz ezúttal már az épületbe való bejutáskor elkezdődött, ugyanis sem Rostas, sem Harabin nem volt hajlandó felvenni a szájmaszkot. Harabin leordította az őröket, azt kiabálta nekik, hogy bűncselekményt követnek el, és nincs jogi kötelessége a maszkviselést illetően. A helyszínen végül rendőrök tettek rendet.


(TASR/aktuality.sk/para)