A Legfelsőbb Bíróság döntött, szabadon engedik az egykori országos rendőrfőnököt és társait

2021. november 4. - 12:41 | Belföld

Egy év után pénteken szabadon engedik Tibor Gašpar egykori országos rendőrfőkapitányt, valamint a Tisztítótűz (Očistec) fedőnevű akció során őrizetbe vett más személyeket.

A Legfelsőbb Bíróság döntött, szabadon engedik az egykori országos rendőrfőnököt és társait
Tibor Gašpar (Fotó: TASR)

A Legfelsőbb Bíróság döntése szerint Gašpar mellett Peter Hraško, a NAKA egykori vezetője, Róbert Krajmer, a Nemzeti Korrupcióellenes Egység volt vezetője, valamint Marián Zetocha, a NAKA pénzügyi hírszerzési részlegének egykori igazgatója is szabadon távozhat.

Alexandra Važanová, a Legfelsőbb Bíróság szóvivőjének tájékoztatása szerint a Peter Hatala, Martin Bargel, Peter Štift összetételű szenátus a nem nyilvános tárgyaláson indokolatlannak tartotta és elutasította az ügyész panaszát.

A szenátus arra a megállapításra jutott, hogy a Specializált Büntetőbíróság megtámadott ítélete a jogszabályoknak megfelelően lett meghozva, és nem talált jogi indokot arra, hogy meghosszabbítsák a gyanúsítottak november 5-én lejáró vizsgálati fogságát.

A Tisztítótűz (Očistec) nevű rendőrségi nyomozás a Fico- és Pellegrini-kormányok rendőrségi vezetését tulajdonképpen letarolta. Ebben az eljárásban foglalkoznak annak gyanújával, hogy a rendőrségen belül egy bűnszervezet alakulhatott ki, melynek fejei a nyitrai oligarcha, Norbert Bödör, illetve az országos rendőrfőkapitány, Tibor Gašpar voltak, az alsóbb szintjein pedig ott volt Róbert Krajmer, Peter Hraško és Marián Zetocha mellett Bernard Slobodník, aki a NAKA pénzügyi részlegét vezette, František Imrecze, a Pénzügyi Hatóság korábbi igazgatója, Dušan Kováčik speciális ügyész és mások. A bűnbanda feladata volt, hogy különböző kényes ügyek nyomozását figyeljék és akadályozzák vagy szüntessék meg különböző eszközökkel.


TASR/para