A Legfelsőbb Bíróság kicsinálhatja Kotlebát

Kedden délelőtt 10 órakor elkezdődött a Legfelsőbb Bíróságon a szélsőjobboldali ĽSNS parlamenti párt feloszlatásáról szóló tárgyalás, amelyen Marian Kotleba pártelnök mellett a politikai tömörülés további képviselői is részt vesznek.

A Legfelsőbb Bíróság kicsinálhatja Kotlebát
Marián Kotleba a Legfelsőbb Bíróság tárgyalótermébe érkezik (Fotó: TASR)

A bírónő elmondta: a tárgyalás elkezdésének nincs semmilyen jogi akadálya. Az egyik fél sem jelezte, hogy kétségei lennének a szenátus tagjainak az elfogulatlanságával kapcsolatban. A bírónő röviddel 10:00 óra előtt nyitotta meg a tárgyalást.

Az épületben és az épület előtt már kora reggeltől rendkívüli biztonsági intézkedések léptek érvénybe. Az Igazságügyi Rendészet és a Büntetés-végrehajtási Alkalmazotti Kar (ZVJS) több tucat munkatársa, továbbá tűzszerészek, speciális egységek és kutyás rendőrök vannak jelen az épületben.

Kotleba támogatói ugyanakkor tüntetést szerveztek. A párt logójával ellátott kisbuszok érkeztek az igazságügyi minisztérium épülete elé, és a párt több száz támogatója gyűlt össze. Az épület előtt állami és városi rendőrök, valamint rohamrendőrök is jelen vannak.

"Nem létezik egyetlen jogi indok sem, amiért a pártunkat fel kéne oszlatni"

- jelenettte ki a tárgyalásra érkezve Marián Kotleba, az ĽSNS elnöke, hozzátéve, hogy bővebben csak a tárgyalást követően fog nyilatkozni a sajtónak.

A párt feloszlatásáról szóló indítványt Jaromír Čižnár főügyész adta be a Legfelsőbb Bíróságra 2017 májusában. A párt sorsáról a Jana Zemková által vezetett öttagú szenátus fog dönteni.

(TASR/para)