A Legfelsőbb Bíróság semmissé tette az ítéletet, szabadlábra kerül az oligarcha Brhel

2021. november 30. - 12:47 | Belföld

A Legfelsőbb Bíróság nem tartotta indokoltnak a kollúziós fogságát, ezért szabadlábra helyezte a Vámszedő-ügyben (Mýtnik) őrizetbe vett Jozef Brhel oligarchát.

A Legfelsőbb Bíróság semmissé tette az ítéletet, szabadlábra kerül az oligarcha Brhel
Jozef Brhel (Fotó: TASR)

Alexandra Važanová, a Legfelsőbb Bíróság szóvivője szerint a szenátus a nem nyilvános tárgyalásán elutasította a Specializált Büntetőbíróság november 23-ai határozatát, amely szerint meghosszabbították Brhel vizsgálati fogságát. A szenátus továbbá elutasította az ügyész október 29-ei indítványát a vizsgálati fogság meghosszabbítására, valamint a Speciális Ügyészi Hivatal ügyészének november 23-ai panasztételét.

A Specializált Büntetőbíróság azért hosszabbította meg Brhel vizsgálati fogságát, mivel fennállt a veszélye, hogy befolyásolja a tanúkat, ez pedig kimeríti a kollúziós fogság fogalmát. A Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze indítványozta, hogy a szökés kockázatát is foglalják bele, mint indokot az őrizetben maradására, ezt viszont a bíróság elutasította. A vállalkozó fellebbezést nyújtott be az ítélet ellen, így az ügy a Legfelsőbb Bíróság elé került.

Az üzletembert a januári Vámszedő (Mýtnik) rendőrségi akció során vették őrizetbe. Meggyanúsították a testvérét, Peter Brhelt, František Imreczét, a pénzügyőrség volt vezetőjét, Milan G.-t, a pénzügyőrség informatikai részlegének volt vezetőjét és Jana R.-t, az Allexis társaság informatikai részlegének ügyvezető igazgatóját is.

A rendőrség tájékoztatása szerint valamennyi őrizetbe vett személyt közbeszerzési csalással és korrupcióval kapcsolatos bűncselekménnyel gyanúsítják. Maroš Žilinka főügyész később bizonyítékok hiányában megalapozatlannak minősítette és megszüntette a Peter Brhel ellen indult büntetőeljárást.


(TASR/para)