A Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság felmentette Jankovská testvérét a Threema-ügyben

2022. október 4. - 09:49 | Belföld

A Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság (NSS) fegyelmi szenátusa hétfőn felmentette a korábbi igazságügyi államtitkár, a Kočner által csak majmocskaként emlegetett Monika Jankovská testvérét, Andrea Haitová bírónőt a Threema-üggyel kapcsolatban.

A Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság felmentette Jankovská testvérét a Threema-ügyben
Fotó: TASR - archív

Erről Michal Hajtol, az NSS szóvivője tájékoztatott. A döntés egyelőre nem jogerős.

„A bemutatott bizonyítékok alapján nem lehetett kétségtelenül megerősíteni, hogy a fegyelmi gyanúsított a Bírói Tanács 2019. december 16-án tartott ülésén hamis vagy elferdített információt közölt arról, hogy semmit nem törölt és nem változtatott a telefonján" - magyarázta Anita Filová, a szenátus elnöke.

"Leegyszerűsítve, a feltett kérdés és összefüggéseinek releváns meghatározása nélkül a Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság nem tudta értékelni a fegyelmi gyanúsított válaszának valóságtartalmát. A Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság arra a következtetésre jutott, hogy az eljárásban nem bizonyított, hogy a fegyelmi gyanúsított hazudott volna a szakbizottság ülésén” – mutatott rá Filová.

A Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság határozata ellen 15 napon belül lehet fellebbezni.

A fegyelmi javaslatot Lenka Praženková, a Bírói Tanács akkori elnöke nyújtotta be 2020-ban. A fegyelmi javaslat szerint Andrea Haitová a bírói funkcióval össze nem egyeztethető súlyos fegyelmi vétséget követhetett el.

Haitová ellen Ivona Hrčeková bíróval együtt egy másik fegyelmi eljárás is folyamatban van. Az ügyben a fegyelmi javaslatot Mária Kolíková volt igazságügyi miniszter nyújtotta be a Markíza-váltóüggyel kapcsolatban.


(TASR)