A Legfőbb Ügyészség ellen tüntettek Budapesten, elfoglalták a Nyugati téri felüljárót is

A Legfőbb Ügyészség tevékenysége ellen tüntettek több százan szerdán Budapesten. 

A Legfőbb Ügyészség ellen tüntettek Budapesten, elfoglalták a Nyugati téri felüljárót is
Fotók: MTI

A Legfőbb Ügyészség épülete előtt tartott demonstráción ellenzéki pártok, a Demokratikus Koalíció, a Liberálisok, az MSZP, a Párbeszéd és a Momentum képviselői

egyaránt azt hangoztatták: Magyarország végképp rálépett a diktatúrához vezető útra azzal, hogy az ügyészség nem ítélte jogellenesnek ellenzéki képviselők bántalmazását egy közintézményben, az MTVA épületében. 

Arra hívták fel a figyelmet, hogy erről az útról akkor fordulhat vissza az ország, ha szolidárisak egymással, összefognak az ellenzéki pártok, a szakszervezetek, a civil szervezetek és a választók.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szerint az ügyészség döntése mérföldkövet jelent a diktatúra felé vezető úton. Megköszönte az embereknek, hogy ott voltak, és azt is elmondta, hogy nem azért vannak az utcán, mert valaki fizet ezért nekik, hanem azért, mert szeretik a hazájukat.

Szél Bernadett szintén független országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: "az ügyészség, Polt Péter (legfőbb ügyész), Orbán Viktor miniszterelnök és az egész maffia átlépett egy vörös vonalat" a döntéssel.

Cseh Katalin, a Momentum elnökségi tagja emlékeztetett arra, hogy a párt az ügyészség épülete előtti területre a napokban felfestette a kivizsgálatlan ügyeket.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányának elnöke a jövő legfőbb feladataként jelölte meg, hogy minden ellenzéki képviselő legyen szolidáris minden ellenzéki képviselővel, minden ellenzéki párt minden ellenzéki párttal, hozzátéve, hogy a következő két választáson (az európai parlamenti és az önkormányzati voksoláson) egy politikai alakzatot kell alkotniuk az ellenzéki pártoknak.

Bősz Anett, a Liberálisok ügyvivője azt mondta: soha nem gondolta volna senki, hogy a rendszerváltás 30. évfordulóján újra meg kell küzdeni a demokráciáért.

Ebben a helyzetben a legfőbb feladat, hogy az előttünk álló tavasz során az emberek megküzdjenek az európai Magyarországért - mondta.

Gréczy Zsolt, a DK országgyűlési képviselője azt mondta, hogy Magyarország államformája ma diktatúra, Orbán Viktor pedig hazaáruló, mert egypárti kontrollt teremtett a közintézmények felett.

Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy Polt Péter bűnüldöző szerv helyett bűnelkövető szervezetté tette az ügyészséget.

A demonstráció résztvevői nemzeti színű és európai uniós zászlókat lobogtattak, illetve MSZP-s, DK-s, momentumos lobogókat lehetett látni, továbbá a Liberálisok molinóit. A beszédek után a tüntetők elénekelték a Himnuszt, utána pedig kitűzték öt pontjukat az ügyészség ajtajára.

Az akció befejezése után mintegy száz tüntető elfoglalta a Nyugati téri felüljárót, vagyis blokkolták a Váci út és a Bajcsy-Zsilinszky út közötti forgalmat.

Mintegy fél óra elteltével a rendőrök a Lehel tér felé lekísérték a demonstrálókat, így újraindulhatott a közlekedés a felüljárón.

(MTI/Index)