A leggyakrabban elkövetett hibák a NAV adatszolgáltatás során

2021. április 16. - 13:44

A NAV online adatszolgáltatás 2021. január 4-től minden belföldi adóalany által kiállított számla esetében kötelező. Hónapok teltek el az említett dátum óta, azonban még mindig előfordulnak hibás adatszolgáltatások. Az alábbiakban eláruljuk, hogy melyek a leggyakrabban elkövetett hibák. Fontos, hogy a számlák kiállítása során minden esetben be kell tartani az Áfa tv-ben foglalt követelményeket. Akkor sikeres a kötelező online adatszolgáltatás, ha a bizonylat feldolgozásánál a NAV Online Számla rendszere nem jelez problémát, vagyis nem minősíti hibásnak a számlát.

A leggyakrabban elkövetett hibák a NAV adatszolgáltatás során

Magyar áfakulcs, adószám, csoportazonosító feltüntetése

Amennyiben a számlán magyar adószám szerepel, és nem áfamentes bizonylat kerül kiállításra, fel kell tüntetni a magyar áfakulcsot. Jelenleg a magyar áfarendszerben az áfakulcs 5, 18 és 27 százalék lehet. Ha a bizonylaton magyar adószám szerepel, és más országban érvényes áfakulcs kerül rá, akkor a NAV hibásnak minősíti a számlát. Ráadásul ezt a szabályt abban az esetben is be kell tartani, ha külföldi vállalkozás vagy külföldi magánszemély részére kerül kiállításra az áfás bizonylat.

Mindig fel kell tüntetni a számlát befogadó adószámát, amennyiben belföldi egyéni vállalkozó, belföldi cég vagy más belföldi gazdálkodó. Továbbá akkor is, ha a vevő magyar adószámmal rendelkező külföldi vállalkozás. Ha a számla befogadója áfacsoport tagja, akkor a csoportazonosító, vagyis az áfacsoport-azonosító első nyolc számjegyét kell feltüntetni a bizonylaton.

Nem alkalmazhatóak minden esetben a FAD és a F.AFA áfakódok

Amennyiben a fordított adózás szabályai szerint kell kiállítani a számlát, alkalmazni kell a FAD vagy F.AFA áfakódokat. Ebben az esetben fel kell tüntetni a számlán a vevő belföldi adószámát vagy a csoportazonosítójának, vagyis áfacsoport-azonosítójának első nyolc számjegyét. Amennyiben erre nem kerül sor, a NAV hibásnak tekinti a számlát.

Amennyiben a számla befogadója külföldi vagy belföldi magánszemély, esetleg olyan külföldi vállalkozás, amelynek nincs belföldi adószáma, nem alkalmazható a FAD és a F.AFA áfakód. A fordított adózásra vonatkozó szabályokat az Áfa tv. 142. §-a részletezi. A Billingo számlázó használatával biztonságban lehetsz, hiszen megfelel a legfrissebb magyar jogszabályoknak.

Alanyi adómentes vállalkozás nem alkalmazhatja a FAD és a F.AFA áfakódokat

Az említett Áfa tv. 142. §-a akkor lehet irányadó, ha belföld tekinthető az ügylet teljesítési helyének. A teljesítési hely pontos meghatározásában az Áfa tv. II. fejezete segít. Szóval a fordított adózás nem irányadó, ha az ügylet teljesítésének helye nem belföld.

Szintén gyakori hiba a FAD és a F.AFA áfakód megadása alanyi adómentes vállalkozások esetén. Az említett áfakódok alkalmazásának egyik feltétele, hogy belföldi áfaalanyok között valósuljon meg az ügylet, és egyik fél se legyen alanyi adómentes.

(PR-cikk)