Leghamarabb 2020-ban nyithat a Galandia

A városi képviselő-testület jóváhagyta a ramaty statikával rendelkező galántai termálfürdő rekonstrukciójával kapcsolatos időbeosztást. A határidő 2019 vége.

Leghamarabb 2020-ban nyithat a Galandia
Archív felvétel

Peter Paška polgármester szerdán tájékoztatott arról, hogy a gazdasági minisztérium kérése alapján be kell számolnia a határidőről, amikor a Galandiát ismét megnyitja a város.

"Fontos megjegyezni, hogy a Galandia bezárásához az vezetett, hogy a medencecsarnok tetőszerkezetének statikai kivitelezésével kapcsolatban megalapozottak voltak a kételyek, melyeket a Galántai Járási Rendőrkapitányság által kiválasztott független szakértők, valamint az építészeti-műszaki felmérés is igazoltak" - jegyezte meg.

Hozzátette, az építészeti-műszaki felmérés alapján történő szakértői vélemény kiállítása még folyamatban van, ugyanakkor elismerte, hogy ez a folyamat meglehetősen hosszú. Azzal érvelt, hogy az épület állapotának felmérése, a rekonstrukciós javítási munkálatok költségeinek becslése, illetve az épületek felszámolásának mértékével és szükségességével kapcsolatos kételyek elhárítása tart ennyi ideig.

Paška kifejtette, hogy a medencecsarnok feletti acélkonstrukciót ponyvástul el kell távolítani, meg kell erősíteni az étterem feletti, vasbetonból készült mennyezetet, és új csúszdákat kell installálni. Emellett fel kell dolgozni a projektdokumentációt, és fel kell újítani a fürdő által használt technológiákat.

A Galandia fürdőt 4,3 millió eurós EU-s támogatással építették át egykor, a gazdasági minisztérium pedig a pénz visszatérítését kéri, amennyiben a javítási munkálatok nem valósulnak meg. A fürdőt 2015 decemberében zárták be, így várhatóan legalább 4 év telik el, mire újra üzembe helyezhetik.

(TASR)