A légierőt érintő megállapodást kötött Szlovákia és Magyarország

2020. december 1. - 07:40 | Belföld

A légierőt érintő kétoldalú megállapodást kötött Szlovákia és Magyarország. A szerződést a két ország honvédelmi miniszterei, Jaroslav Naď (OĽANO) és Benkő Tibor írták alá.

A légierőt érintő megállapodást kötött Szlovákia és Magyarország
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Amennyiben a jövőben megsértik valamelyik szerződő ország légterét, a másik ország rendelkezésére álló eszközök is bevethetők lesznek. A TASR hírügynökséget Martina Kovaľ Kakaščíková, a Szlovák Védelmi Minisztérium szóvivője tájékoztatta hétfőn.

A megállapodás értelmében a szlovák légierő gépei berepülhetnek Magyarország légterébe, ha egy légtérsértőt üldöznek. Ez fordítva is érvényes lesz, közölte Naď. Hozzátette: a hosszú távú cél az, hogy a Visegrádi Négyek (V4) minden tagja csatlakozzon a légtér közös védelmét célzó együttműködéshez.

Naď tájékoztatta magyar kollégáját a "Közös felelősség" akció, vagyis az országos tesztelés előkészítéséről és lebonyolításáról, kitérve az akció anyagi, logisztikai és személyzeti vonatkozásaira is.

Benkő elmondása szerint Magyarországon naponta mintegy 3700 hivatásos katona segíti a COVID-19 betegség elleni küzdelmet. 1200-an a kórházakban teljesítenek szolgálatot, a többiek a rendőrökkel együtt járőröznek az utcákon.

TASR