Leginkább a szlovákokat és az osztrákokat kedvelik a csehek

2019. december 15. - 15:25 | Külföld

Leginkább a szlovákokat és az osztrákokat kedvelik a csehek - derült ki abból az országos közvélemény-kutatásból, amely azt mérte fel, milyen a cseh lakosság viszonya más nemzetekhez,  illetve más országok lakóihoz. A magyarok megítélése folyamatos javulásról tanuskodik.

Leginkább a szlovákokat és az osztrákokat kedvelik a csehek
Illusztrációs felvétel (Pixabay)

A CVVM közvélemény-kutató intézet által elvégzett felmérés adatait vasárnap hozták nyilvánosságra. A novemberben készített felmérésben a válaszadók egytől ötig terjedő skálán nyilváníthattak véleményt az egyes országok lakosairól. Az egyes volt a legjobb, az ötös pedig a legrosszabb osztályzat.

A szlovákok a csehek 86 százalékának rokonszenvesek, három százaléknak ellenszenvesek, 10 százalék a közömbös minősítést választotta.. A második helyen az osztrákok végeztek, akik a csehek 74 százalékának szimpatikusak, hat százaléknak ellenszenvesek, 19 százaléknak közömbösek.

A harmadik, negyedik és az ötödik helyen a svédek, az olaszok és a franciák végeztek. A svédeket és az olaszokat egyaránt 67 százalék, a franciákat pedig 64 százalék minősítette rokonszenvesnek. Hatodikok a britek, hetedikek a görögök, míg a nyolcadik hely a magyaroké.

A magyarok a csehek 58 százaléka számára szimpatikusak, 31 százaléknak közömbösek, kilenc százalék pedig ellenszenvesnek tartja őket. A megkérdezettek két százaléka nem nyilatkozott. A magyarok kedveltségi indexe folyamatos javulásáról tanúskodik.

Az idén a magyarok mögött végeztek a korábban nagyon kedvelt lengyelek, illetve az amerikaiak, a németek vagy a szerbek is.

A felmérésben 25 ország lakosairól mondtak véleményt a cseh emberek. Az utolsó három helyre az irániak (4,18), az afganisztániak (4,17) és az irakiak (4,16) kerültek.

MTI

Címkék: csehek, magyarok, osztrák, szerb