A legjobb állami kórház a besztercebányai, legrosszabb a pozsonyi és a kassai

2018. október 8. - 13:59 | Belföld

A gazdasági és szociális reformok intézete (INEKO) hétfőn tette közzé értékelését a szlovákiai kórházakról. Eszerint az állami intézmények körében a legjobb értékelést a besztercebányai F. D. Roosvelt  kórház kapta.

A legjobb állami kórház a besztercebányai, legrosszabb a pozsonyi és a kassai
Fotó: Wikipedia

A Roosevelt kórház első alkalommal szerezte meg az első helyet az INEKO éves értékelésében.

Dušan Zachar, az intézet elemzője kifejtette, hogy öt különböző területet vizsgáltak, ezek pedig a páciensek elégedettsége, az egészségügyi ellátás színvonala, a kórház gazdálkodása, átláthatósága, illetve a diagnózisok igényessége. Ez utóbbi faktor az értékelés négyéves története során első alkalommal jelent meg, ami árnyaltabb képet fest a kórházban vizsgált páciensekről.

Peter Goliaš, az INEKO igazgatója elmagyarázta, hogy amely kórház súlyosabb állapotú pácienseket vizsgált, mint más intézmények, annak az értékelése az egészségügyi ellátás terén eddig rosszabb is lehetett, mivel tulajdonképpen csak a kezelés végeredményét vették figyelembe, és nem azt, hogy a páciense milyen állapotban kerül az intézményhez, milyen terheket ró ez az adott kórházra, és mi az, amit az intézmény valóban hozzá tud tenni a végeredményhez. Az igazgató dicsérte a DRG rendszert, ennek köszönhető ugyanis, hogy az említett adatokat meg tudták szerezni, és így ezt is beépíthették a végső értékelésbe.

A Roosevelt kórház igazgatónője, Miriam Lapuníková úgy látja, hogy az összes alkalmazottjuknak köszönhető az, hogy az első helyet sikerült elérniük az értékelésben. "Mindannyian szeretnénk előrelépni a gazdaságosságban, az innovatív metódusokban, az egészségügyi ellátás színvonalában... Úgy gondolom, a konkurencia fantasztikus dolog, ugyanis éppen ez az, amely előre lendít bennünket is, és nem hagy a ülni a babérjainkon" - fogalmazott.

Az általános kórházak értékelésében az ólublói (Stará Ľubovňa) végzett az első helyen, míg a bajmóci (Bojnice) az utolsó, 34-iken. A középmezőny elején tanyázik a komáromi (13.), annak közepén a dunaszerdahelyi (16.), és még lejjebb a galántai (22.) kórház. Ezek értékelésével külön cikkben foglalkozunk.

A dél-szlovákiai városok kórházai közül a losonci (7.) és a rimaszombati (9.) fért be a Top 10-be.

(TASR)