„A legjobb az lenne, ha már felhagynánk az átfogó tesztelésekkel” – az egészségügyi bizottság elnöke szerint a célzott tesztelés lenne a megoldás

2021. április 13. - 11:56 | Belföld

Jana Bittó Cigániková (SaS) szerint Szlovákia számára az lenne a legjobb döntés, ha felhagynánk az átfogó antigéntesztelésekkel, helyette pedig inkább a célzott tesztelés lenne a megoldást.

„A legjobb az lenne, ha már felhagynánk az átfogó tesztelésekkel” – az egészségügyi bizottság elnöke szerint a célzott tesztelés lenne a megoldás
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A parlament egészségügyi bizottságának elnöke rámutatott az antigéntesztek által keletkezett költségekre: az elmúlt hétvégén Szlovákiában 909 187 antigéntesztet végeztek el, amelyek közül 2 644 lett pozitív.

„Ha egy teszt elvégzése 10 eurójába kerül az államnak, ez alatt a két nap alatt több mint 9 millió eurót költöttünk. Egyetlen egy pozitív személy kiszűrése tehát 3 438 euróra jön ki, azt pedig még csak nem is vesszük figyelembe, hogy 0,29 százalékos pozitivitásnál a tesztek hibaaránya és a hamis pozitivitás is szerepet játszik” – nyilatkozta Cigániková.

Az egészségügyi bizottság elnöke szerint az lenne a megoldás, ha a pozitívan tesztelt személyek és a betegek ellátásra helyeznék a hangsúlyt, az átfogó tesztelésnek ugyanis csak a gócpontokban vagy a gyárakban lenne értelme, ahol sokan találkoznak, illetve azonban az esetekben, amikor valakinek tünete van vagy védeni akadja a hozzátartozóit.

Hozzátette, hogy az így megtakarított pénzösszeget emberi életek mentésére lehetne fordítani.


(TASR)