A legmagasabb állami kitüntetést kapta Kiskától Merkel

2019. február 7. - 20:59 | Belföld

Andrej Kiska államfő csütörtökön a Fehér Kettős Kereszt Érdemrend I. fokozatával tüntette ki Angela Merkel német kancellárt. Ez a legmagasabb állami kitüntetés. Az indoklás szerint Merkel kiemelkedő érdemeket szerzett a Szlovákia és Németország közötti kapcsolatok sokoldalú fejlesztése terén.

A legmagasabb állami kitüntetést kapta Kiskától Merkel
Angela Merkel és Andrej Kiska (Fotó: SITA)
A témába vág:
Pellegrini támogatást kért Merkeltől, udvariasságot kapott
A V4-ek és Németország segítséget nyújt Marokkónak a migráció külső okainak kezelésében

„Ez a kitüntetés egyben a hála és az elismerés kinyilvánítása, amiért a kancellár személyesen járult hozzá az európai egység megerősítéséhez, elsősorban a közelmúlt döntő fontosságú pillanataiban, továbbá védelmezte és szorgalmazta a szabadság, a demokrácia és a szolidaritás értékeit” – tájékoztatott az elnöki hivatal.

A két politikai vezető az elnöki palotában találkozott, ahol megemlékeztek a berlini fal leomlása és a bársonyos forradalom közelgő 30. évfordulójáról is. Ezek az események a szlovák állampolgárok előtt is megnyitották az utat a szabad fejlődés és az Európai Unión belüli jólét felé, áll az elnöki hivatal közleményében.

Kiska és Merkel tárgyaltak a visegrádi négyek (V4), Európa és a világ jövőjéről, illetve az európai biztonság és védelem megerősítésének lehetőségeiről is. Szót ejtettek továbbá a kontinens jövőbeli gazdasági fejlődéséről és az ukrajnai helyzetről.

A német kancellár csütörtökön Pozsonyba látogatott, hogy részt vegyen a V4 vezetőinek találkozóján. A V4-csúcs legfontosabb témái az EU 2021–2027-re vonatkozó, többéves pénzügyi keretének előkészítése, a közelgő európai parlamenti választások és az EU jövője voltak.

(TASR)