A legnagyobb üzletláncok Szlovákiában támogatják a PET-palackok visszaváltását

2019. szeptember 5. - 13:13 | Belföld

A Modern Kereskedelem Szlovákiai Szövetsége (SAMO) ma csatlakozott a PET-palackok és italdobozok visszaváltási rendszerét támogatók közé.

A legnagyobb üzletláncok Szlovákiában támogatják a PET-palackok visszaváltását
Fotó: Pixabay-illusztráció

A szövetség a szlovák piacon jelen levő legjelentősebb kiskereskedelmi társaságokat tömöríti. Sólymos László miniszterelnök-helyettes, környezetvédelmi miniszter nagyra értékelte a szövetség konstruktív hozzáállását a törvény megalkotásához. Az új jogszabályt már elfogadta a kormány, a parlamentben pedig első olvasatban 120 képviselő támogatását nyerte el.

„Mindig ki kell emelni azokat a vállalatokat, amelyek tudatában vannak a környezet iránti felelősségüknek. Annak ellenére is, hogy a társaságoknak gyakran több energiát kell befektetniük az intézkedések gyakorlati megvalósításába”

- mondta Sólymos László környezetvédelmi miniszter.

A SAMO üzleteiben jelenleg évente több mint 515 millió PET-palack kerül forgalomba, melyek ezentúl visszaválthatók lesznek.

Tegyük fel, hogy ezek fele 0,5 literes, a másik fele pedig 1,5 literes, egymás mellé helyezve Szlovákia határait 89-szer lehetne velük körberakni.

Martin Krajčovič, a SAMO elnöke szerint ez is egyértelművé teszi, szükség van a PET-palackok visszaváltásra, hogy ezzel beépüljenek a körforgásos gazdaságba.

„A szlovák kis- és nagykereskedelem igazán nem panaszkodhat a szabályozás és kötelességek hiányára. De a visszaváltás azok közé az intézkedések közé tartozik, amelyek vitathatatlanul fontosak az ország számára. Tudatosítva a környezet iránti társadalmi felelősségüket, a szövetség minden tagja megkezdte a felkészülést a betétdíjas rendszer alkalmazására. A lehető legjobb megoldást szeretnénk megtalálni egyrészt a vásárlók kényelme érdekében, másrészt, hogy megszabadítsuk az országot a felesleges műanyag palackoktól és fémdobozoktól” – fejtette ki Martin Krajčovič.

A betétdíjas rendszer támogatóinak sorába eddig nyíltan csak a SAMO-ban tömörülő kereskedők léptek be. A tervet több szakmai és önkéntes szervezet is támogatja, mint a horgászok, mezőgazdászok, vízgazdálkodók és természetvédők.

Szlovákia lesz az első közép-európai ország, amely bevezeti a visszaváltási rendszert.

A vonatkozó törvénytervezetet a kormány már elfogadta, első olvasatban a parlament is megszavazta, a második olvasatra várhatóan szeptember közepén kerül sor. Ha az államfő is aláírja, 2020. január 1-én léphet hatályba. Viszont a gyakorlatban 2022-ben, a teljes logisztikai rendszer kiépítését és a visszaváltó automaták üzembe helyezését követően indulhatna a visszaváltás.

Egyébként a PET-palackok és -dobozok visszaváltása egy bevált és sikeres módszer az italcsomagolás visszagyűjtésére. Szlovákiában évente közel egymilliárd PET-palack kerül forgalomba, ennek csak mintegy 60 százalékát vagyunk képesek osztályozottan összegyűjteni. Ennek eredményeként több mint 400 millió palack hulladéklerakóra esetleg hulladékégetőbe, vagy ami még ennél is rosszabb, az erdőkbe, folyókba vagy az utcára kerül.

„A PET-palackok esetében is érvényes, hogy a tisztább környezetért tett minden lépés egyben mindannyiunk egészségesebb életéért megtett lépés” – zárta Sólymos László.

A SAMO jelenleg a szlovák kereskedelem legjelentősebb szereplőit foglalja magába. Az alapítók közé tartozik a Billa, a Kaufland, a Lidl, a Tesco és a Metro, melyek egyben a legnagyobb foglalkoztatók és befektetők Szlovákiában, tehát nagymértékben hozzájárulnak az állami költségvetéshez is. 2016 júniusában az egyesület az Európai Unió kereskedelmi érdekképviseleteit tömörítő Eurocommerce szervezetének teljes jogú tagjává vált. 2016 szeptemberétől a dm drogerie markt, 2018 áprilisától pedig a Terno is csatlakozott a SAMO-hoz.


(para)