A legnagyobb változás a tanév végére elkészülő iskolai reform lesz

2021. szeptember 2. - 10:54 | Belföld

Az oktatási minisztérium tájékoztatása szerint a legnagyobb változás a tanév végére elkészülő tartalmi reform lesz.

A legnagyobb változás a tanév végére elkészülő iskolai reform lesz
Fotó: TASR

„A cél egy egymásra épülő, tartalmas tanterv kidolgozása, a modern tanítási módszerek népszerűsítése és például a kritikai gondolkodás beemelése az oktatásba. Az iskolákat 40 regionális központ fogja segíteni, ahol a tapasztalt pedagógusok készítik majd fel a kollégáikat, és segítik őket átállni az új rendszerre"

- magyarázta Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter.

A tárca folytatja az Együtt okosabban (Spolu múdrejší) projektet, és további forrásokat különít el erre a célra.

Két hónap szünet után csütörtökön újra megnyitották kapuikat az alap- és középiskolák, elkezdődött a 2021/2022-es tanév, 706 825 diák ült be az iskolapadba, köztük 65 622 elsős.

A járvány terjedésének megakadályozása céljából szigorú higiéniai intézkedéseket vezettek be a tanév kezdetén. Az új tanévben nem lesz általános iskolabezárás, és nem lesz tesztelés sem. Ha felbukkan a fertőzés, a Közegészségügyi Hivatal előírásait kell követni. Az iskolákra az iskolai szemafor vonatkozik.

Az oktatási minisztérium nem javasolja az osztályok keveredését, a reggeli szűrés bevezetését és az iskola helyiségeinek rendszeres fertőtlenítését azonban annál inkább. Az iskolakezdéskor, valamint akkor, ha a tanuló három egymást követő napon át nem megy iskolába, a szülőnek írásban kell igazolnia, hogy a gyerek tünetmentes.


(TASR)