Legszívesebben már a dutyiban látnák Trnkát

2020. január 7. - 15:47 | Belföld

Ľubomír Galko és Jozef Rajtár független parlamenti képviselő, a Demokrata Párt (DS) tagjai továbbra is azt követelik, hogy helyezzék vizsgálati fogságba Dobroslav Trnka volt főügyészt, aki ellen decemberben indult eljárás.

Legszívesebben már a dutyiban látnák Trnkát
Dobroslav Trnka (Fotó: TASR)

„Az ő esetében miért akadt el a gépezet? Talán túl sokat tud, és ezzel túl sok embert tudna tönkretenni?"

- tette fel a kérdést keddi sajtótájékoztatóján Galko, és azt hangsúlyozta, hogy a nyomozást „az összes érintett személyre” ki kell terjeszteni, akikkel szemben felmerül bármilyen gyanú.

Sajtótájékoztatójukon a DS tagjai a kormányt bírálták, például a lassú autópálya-építés vagy a nem javuló vállalkozói környezet miatt, a kormány szerintük elhanyagolta az oktatásügyet, az egészségügyet és a szociális kérdéseket is.

Galko és Rajtár 2019 decemberében fordult felhívással a főügyészséghez, hogy rendelje el Dobroslav Trnka vizsgálati fogságba vételét. Érvelésük szerint csak így lehet megakadályozni, hogy Dobroslav Trnka megpróbálja befolyásolni a tanúkat és meghiúsítani a nyomozást, esetleg megszökjön, mindemellett a saját biztonsága érdekében is vizsgálati fogságba kellene helyezni.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) decemberben indított eljárást a volt főügyész ellen hivatali jogkörrel való visszaélés gyanúja miatt, melyet a 2007 és 2014 közti időszakban követett el. A gyanú szerint Marian Kočnertól átvette a Gorilla-hangfelvételt, de azt nem adta át a nyomozóhatóságoknak, hanem megpróbálta haszonszerzésre felhasználni. A 2019 októberében napvilágra kerülő információk szerint közvetetten Bereczk Oszkár albári polgármester - Dobroslav Trnka barátja - is zsarolni próbálta a hangfelvétellel Jaroslav Haščákot, a Gorilla-ügy egyik főszereplőjét. 2020 január elején pedig egy olyan hangfelvétel jelent meg a sajtóban, amely ha hiteles, az hallható rajta, ahogy Haščák - a Penta pénzügyi csoport vezetője - Bereczket faggatja ki arról, kitől származik a szóban forgó Gorilla-felvétel.

(TASR)