A legügyesebb spermium

Annak örülhetünk, hogy a Híd elvi kérdésként kezeli Kotlebáék abortuszőrület-javaslatának elutasítását, mert Kotleba pártja szalonképtelen. Mondjuk, láthattuk már a Híd mindenkit békességben összehidaló elnökét keresztény családtámogatásként prezentált, kirekesztő tömegrendezvényen, tehát elképzelhető, hogy rezeg a léc, és ez mégsem annyira elvi kérdés, mint pragmatikus, de ne hasogassuk a szőrszálat.

A legügyesebb spermium
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Higgyük el, hogy elvi. Ami azonban szintén nem egészen megnyugtató, mert akkor itt az elv a nácik szalonképtelensége (ami eddig teljesen rendben van), de nem a javaslat tartalmi ostobasága alapján fogalmazódik meg… Holott az is elvi kérdés kellene legyen.

És hogy tudomásul vegyük végre, közben („sapere aude” – így Horatius) volt egy 18. század, benne mellékesen a felvilágosodással (nem, nem ledes technológia). Annak pedig, reméljük, olyan következményei, amelyeket tán a mai posztfaktualizmus sem képes teljesen eltagadni.

Másrészt, nyitott szemmel járva ilyen alapon, sem a Smer, sem az SNS nem lehetne szalonképes…

Utóbbi egyre szemtelenebb, nemcsak úgy általában szívatgatja a koalíciós partnereket, hanem rendszeresen megzsarol valakit. Legutóbb Pellegrinit próbálta, most a Híd hadügyi államtitkára van célkeresztben, mert folyvást kritizálja az SNS fegyverbizniszét. Jól teszi, ha házon belül félreállították, a pártvezetés pedig mit sem törődik a figyelmeztetéseivel, ez a lehetőség maradt számára.

El tudjuk képzelni, hogy a középkori fanatizmust idéző Kotleba-féle javaslat precízen egybevág Dankóék inkvizíciós meggyőződésével. Nos, ha az SNS esetleg úgy döntene, hogy támogatná azt, az – ISMÉT – nyomós ok lenne, hadd ne mondjam: ELVI ok lenne a koalíció széthullására. Mert ha az sem, akkor micsoda? Akkor mit kell még itt elkövetnie a komcsiknak és a náciknak, hogy végre kisétáljon közülük a Híd? Atomtámadást?

Ha már abortusz, elnézést az ízléstelenségért – de hát mégiscsak Kotlebáról beszélünk –, vigyázni kell az ilyen dolgokkal, mert amint láthatjuk, születése előtt 9 hónappal ő volt a legügyesebb spermium… Hihetetlen, ugye? Milyen volt a többi? Világra jött, és itt sem bír magával. Adja a lovat a természetes elvrokonai alá, amíg baj nem lesz

Csak óvatosan az ilyen legmozgékonyabb ostorosokkal, és elvtársaival, kérem.

Ja, az elvekkel meg duplán! Az csak természetes.