"Legyünk példa az egész világ számára!" - a fasizmus felett aratott győzelemre emlékeztek Dunaszerdahelyen

2023. május 6. - 08:00 | Régió

Pénteken a fasizmus felett aratott győzelemre emlékeztek Dunaszerdahelyen, az elesettek emlékművénél.

"Legyünk példa az egész világ számára!" - a fasizmus felett aratott győzelemre emlékeztek Dunaszerdahelyen
Fotók: Cséfalvay Á. András - További felvételekért kattints!

Május 8. a fasizmus felett aratott győzelem ünnepnapja Szlovákiában, amiről a Csallóközi Népművelési Központ főszervezésében minden évben megemlékeznek. Jozef Janský, az Antifasiszta Harcosok Szövetsége Galántai Regionális Bizottságának elnöke a dunaszerdahelyi megemlékezésen megtartott beszédében emlékeztetett arra, hogy a Szlovák Nemzeti Felkelés a nemzetek szabadságért és békéért folytatott küzdelmének elválaszthatatlan része lett, Szlovákia pedig a győztesek és nem a legyőzöttek oldalára állt.

"78 év után sem szabadna elfelednünk, mik voltak a náci Harmadik Német Birodalom céljai, melynek az utolsó pillanatig hű szövetségese volt Jozef Tiso ludák-rendszere. Hitler elképzelése egy új élettér kialakítása volt a fajilag felsőbbrendű német nemzettel, más, alsóbbrendű nemzetek, különösen a zsidók és romák kárára, szisztematikus gyilkolás és megaláztatás által" - húzta alá.

Figyelmeztetett, büszkén és tisztelettel kell emlékeznünk polgáraink tetteire. "A Szlovák Nemzeti Felkeléssel kis országunk részévé vált a nagy Hitler-ellenes kialíciónak. Az antifasiszta szövetség 18 ezer tagja a Szlovák Nemzeti Felkelés üzenetét közvetíti a társadalomban. A béke nem magától értetődő, éppen ezért mindent meg kell tennünk érte" - fogalmazott.

Michal Deraj, a Dunaszerdahelyi Járási Hivatal elöljárója ugyancsak felhívta a figyelmet "az emberiség történetének legnagyobb és legpusztítobb fegyveres konfliktusára.

„Azokra emlékezünk, akik értünk áldozták életüket, hősiességüknek köszönhetően élünk ma békében és jólétben. Csak remélhetjük, hogy mint emberiség tanultunk belőle, és már soha nem hagyjuk, hogy világháború alakuljon ki, és soha nem engedünk olyan embereket hatalomra kerülni, akik nem haboznak katonai erőt bevetni hatalmi céljaik eléréséhez" - mondta.

Kifejtette, a történelemből taulva jött létre az Európai Unió, egy politikailag, társadalmilag és kulturálisan együttműködő közösség, és "ebben a békés és testvéri környezetben fejleszthetjük mi is európai nemzetközösségünket. Legyünk példa az egész világ számára!" - hangsúlyozta.

(SzT)