Lehár Ferencről nyílt kiállítás a losonci múzeumban

2021. október 4. - 22:05 | Kultúra

Megnyílt a Lehár Ferenc zeneszerzőről szóló kiállítás a losonci Nógrádi Múzeumban és Galériában (NMG). Erről Diana Lajzová, az NMG munkatársa tájékoztatta a TASR hírügynökséget hétfőn.

Lehár Ferencről nyílt kiállítás a losonci múzeumban
Lehár Ferenc (Fotó: archívum)

A Lehár Ferenc életét és életművét bemutató tárlatot a komáromi Duna Menti Múzeum állította össze a zeneszerző születésének 150. évfordulója alkalmából. Lehár színházi hegedűsként kezdte a pályafutását, később az apja nyomdokaiba lépve katonazenekar-vezető lett. Az Osztrák-Magyar Monarchia több városában is dolgozott, Bécs és Budapest mellett Losoncon is.

"1890 és 1894 között a losonci 25. gyalogezred zenekarát vezényelte. Nagyon szeretett itt lenni. 1906-ban, A víg özvegy premierje után egy budapesti lapnak nyilatkozva azt mondta, hogy élete legszebb napjait Losoncon töltötte" - mesélte Lajzová, hozzátéve: Lehár 12 évig szolgált a hadseregben. Miután átköltözött Bécsbe, 1902-től kizárólag zenével foglalkozott.

Lehár az 1905 és 1910 között bemutatott operettjeivel - A víg özveggyel, a Luxemburg grófjával és a Cigányszerelemmel - világsikert aratott, de jelentősek a két világháború között született művei is. 1948-ban halt meg, Bad Ischl osztrák fürdővárosban, itt is van eltemetve.

A Lehár Ferenc - a komáromi operettkirály című kiállítás november 7-ig tekinthető meg a Nógrádi Múzeumban és Galériában, amely keddtől péntekig 9 és 17 óra, szombaton és vasárnap 14 és 17 óra között várja a látogatókat.

TASR