"Lehel többször megkérdezte tőlem, hol van Karika elásva, hogy ő majd kiássa, és elviszi máshova"

2023. október 21. - 00:00 | Régió

Miután az előző (október 17.), keddi tárgyalás szavakkal leírhatatlan abszurd komédiába csapott át, kérdéses volt, vajon a "leplezetlen hanghatások kíséretében kieresztett gázok" után mivel rukkol elő Horváth Lehel az ellene zajló megismételt maffiaper pénteki (október 20.) tárgyalási napján.

"Lehel többször megkérdezte tőlem, hol van Karika elásva, hogy ő majd kiássa, és elviszi máshova"
A 21 éves börtönbüntetését töltő Bugár György tanúként érkezik a pozsonyi Igazságügyi palotában található börtön tárgyalótermébe (Fotó: Paraméter)

A várakozásokkal szemben viszont a pozsonyi börtön tárgyalótermében ezúttal szokatlanul nyugodt hangulat uralkodott. Nyugodt és komoly, ami elvégre normálisnak számít az öt gyilkosságról, egy gigalopásról és maffiatagságról szóló büntetőeljárás esetében.

A tárgyalás azzal kezdődött, mint április óta az összes: Horváth elmondta, nincs olyan állapotban, hogy részt vegyen a tárgyaláson, a börtönorvos reggel nagyon magas vérnyomást mért nála, illetve gerincfájdalmai miatt csak a fekvő pozíció az elviselhető számára.

"Úgy veszem ezt az egészet, mintha kényszerítenének arra, hogy itt legyek, és nemcsak a mai, hanem az előző tárgyalásokon is. Kórházi kezelésre szorulok, amit már többször indítványoztam én is és az ügyvédem is"

- diktálta a jegyzőkönyvbe a vádlott, akinek egyébként a nyár folyamán egyszer már felajánlották, hogy a trencséni rabkórházba szállítják, akkor viszont - bevallottan - saját maga utasította vissza a kórházi kezelést.

Horváth Lehelt a vádlottak padjára vezetik (Fotó: Paraméter)

A szenátus egyébként több "óvintézkedést" is hozott Horváth Lehel panaszai miatt:

  • öt orvosszakértő készített egy komplex egészségügyi szakvéleményt a vádlottról,
  • a büntetőpert a bazini Specializált Büntetőbíróságról áthelyezték a pozsonyi Igazságügyi palotában található börtönbe (ahol Horváth a vizsgálati fogságát tölti), hogy ne kelljen a vádlottat utaztatni,
  • a bíróság kérésére Horváth állapotát naponta felméri az ügyeletes börtönorvos, tárgyalási napon kétszer - a tárgyalás reggelén és az ebédszünetben - is megvizsgálják.

"A bíróság a jogban jártas, és nem a gyógyításban. Amennyiben a börtönorvos úgy találja, hogy a vádlott képes részt venni a tárgyaláson, akkor a tárgyalást nem napoljuk el. És hogy a vádlott kórházi kezelésre szorul-e, arról nem a bíróságnak, hanem az illetékes orvosnak kell döntenie"

- közölte a szenátus elnöke, Pamela Záleská, és megkezdődhetett a péntekre beidézett tanú, Bugár György kihallgatása.

Bugár 2021 áprilisában tett részletes vallomást Horváth első perében, ám mivel a Legfelsőbb Bíróság visszadobta a Specializált Büntetőbíróságra az ügyet, és a vádlott ragaszkodott a tanú újbóli kihallgatásához, Bugárnak újra meg kellett jelennie a bíróság előtt. És bár a kihallgatást a vádlott kezdeményezte, ahogy az október 17-i tárgyaláson, úgy Horváth most sem kérdezett semmit a beidézett tanútól. Az előző alkalomhoz hasonlóan inkább elfeküdt a vádlottak padján, és nem reagált semmilyen felszólításra.

Így Bugár Györgyöt végül az ügyész és a bírósági szenátus kérdezte ki a Horváthnak felrótt hét vádponttal kapcsolatban.

Újratemette volna a hullát?

Bugár vallomásában leszögezte: Horváth tagja volt a Sátor-féle dunaszerdahelyi maffiának.

"Ott volt a születésnapokon és évzárókon, amiken csak a csoport tagjai vettek részt. Senki idegen nem volt ott, csak a tagok, Horváth Lehel is. Benne volt a csoport adócsalásaiban, de főleg eltüntette, elásta az embereket"

- vallotta Horváthtal kapcsolatban Bugár.

A 2003-ban végrehajtott 45 millió koronás (1,5 millió euró) széflopás kapcsán a tanú nem tudott különösebb részletekről beszámolni, mivel a bűntényben nem vett részt. Ugyanakkor a lopás elkövetőjének meggyilkolásában már fontos szerepet játszott. Tagja volt annak a négytagú osztagnak, amely néhány nappal a lopás után végzett Karika Csabával, akinek holttestét Ollétejed közelében, egy szalmakazal tövében ásták el.

"Lehel többször megkérdezte tőlem, hol van Karika elásva. Azt akarta, mutassam meg neki. Hogy ő majd kiássa, és elviszi máshova. De nem mutattam meg neki"

- nyilatkozta Bugár, aki miután 2018-ban minden bűnét beismerte a rendőröknek, a nyomozókat elvezette az illegális sírhelyhez is. Végül nemcsak ő, hanem Nagy Zsolt (Csonti) is megmutatta, hol van az a hely, ahová Karikát annak idején eltemették. A bűnbánó gyilkosok iránymutatása alapján a NAKA illetékesei végül 2019 januárjában emelték ki a föld alól Karika Csaba maradványait.

A rendőrök ugyanazon a helyszínen egy másik holttestet is találtak, ugyanis 2004 elején a halálosztag ugyanannak a szalmakazalnak a tövébe temette el a Sátor-féle maffia egy másik áldozatát, a nádszegi Czakó Imrét. Azt a gyilkosságot Dora Ferenc alsóhatári polgármester rendelte meg.

A tárgyalás szünetében: Bugár a tanúk padjánál ül, Horváth a vádlottak padján fekszik (Fotó: Paraméter)

Ijesztgetés Sátor Lajossal

Bugár György első kézből tudott beszámolni arról a gyilkosságról is, amelyet 2007-ben követett el Nagy Zsolttal Horváth Lehel csótfai telkén. Az áldozat L. Gellért, akit egy 24 ezer eurós adócsaláshoz használtak "fehér lóként", vagyis strómanként. A nehéz sorsú, lecsúszott férfit Bugár vallomása szerint nem más, mint az előbb említett alsóhatári polgármester, Dora Ferenc, valamint fia, ifj. Dora Ferenc "adták át" Dunatőkésen Sátoréknak. L. Gellértet megbilincselték, majd Horváth telkére szállították.

"Lehel próbált vele, hogy is mondjam... Fölényeskedni. Ijesztgette őt" - állította a bíróságon Bugár, aki Naggyal együtt fojtotta meg a férfit, akinek Horváth végül egy markológéppel ásott gödröt. Mielőtt az áldozatot eltemették, Sátor rászólt Nagyra, hogy vegye le az élettelen testről a bilincset, de Csontinak nem volt hozzá kulcsa.

"Hogy lehet valaki olyan hülye, hogy nem hozza a bilincshez a kulcsot?"

- dorgálta meg Bugár beszámolója szerint Sátor Csontit. Az illegális sírt végül 2016-ban Horváth Lehel mutatta meg a rendőröknek (amikor még együttműködött velük), és a csontváz csuklóján valóban ott volt a bilincs.

Sátor Lajos parókát és műbajuszt öltött az igazolványképeihez (Fotó: Paraméter)

Mivel Bugár a vádpontok közt lévő másik három gyilkosság (Reisz Andor, D. János, Sátor Lajos) elkövetésében nem vett részt, ezért azok kapcsán csak másodkézből származó információkat tudott megosztani a bíróságon. Azonban a vádlott aktuális védekezéséről, miszerint Sátor Lajos életben van, Bugárnak is megvolt a maga véleménye.

"Ha Sátor élne, már jeletkezett volna. Az édesapjával nagyon jó kapcsolatban volt, de az öccsével is, és a gyerekeit sem hagyta volna el. Hallom, hogy beszélik, elutazhatott Thaiföldre, de én ezt nem hiszem. Azon volt, hogy hazajöjjön, meg akart egyezni Lučanskýval és Trnkával, hogy minél kevesebb évet üljön, és aztán tiszta lappal otthon maradhasson"

- szólt Sátor 2010-ben szövögetett terveiről Bugár, utalva arra, hogy a dunaszerdahelyi tízes gyilkosságot megszervező maffiavezér a későbbi rendőrfőkapitánnyal, és az akkori főügyésszel is találkozott, hogy 1999-től bő egy évtizedig tartó bújkálása után visszatérhessen a mindennapokba.

Horváth Lehel megismételt büntetőpere november 8-án Kádár Krisztián kihallgatásával folytatódik.

(Barak Dávid)