Lehet-e Kočnerből normális embert faragni? Szakértő számolt be az egocentrikus vádlott személyiségéről

2020. június 1. - 12:57 | Belföld
Lehet-e Kočnerből normális embert faragni? Szakértő számolt be az egocentrikus vádlott személyiségéről

Az ügyben eljáró szenátus előtt Elena Fortis igazságügyi pszichológus szakértő felolvasta Marian Kočnerről készített jellemzését. Eszerint a maffiózó módszerekkel dolgozó nagyvállalkozó "magabiztos, könnyelmű, vakmerő, egocentrikus, aki nárcisztikus jegyekkel jellemezhető, továbbá konfliktusos személyiség, aki könnyen megsértődik és hiján van kellő mértékű empátiának. Hajlamos a tények letagadására, titkolózásra, alakoskodásra, és arra, hogy magát jó színben tüntesse fel. A világot objektumok összességének foghatja fel, amit rendezgetni kell és manipulálni vele, az embereket eszközöknek tekinti." - hangzik a nem éppen hízelgő szakmai vélemény.

Fortis szerint ha a vádlott tervelte ki az újságíró elleni merényletet, akkor pszichológiai szempontból a legvalószínűbb oka ennek az, hogy Kočner a megszokott életstílusát akarta folytatni és megszokott anyagi körülményei között. Mindkét dologra veszélyt jelentett Ján Kuciak oknyomozó munkája.

A szakértő azt vizsgálta meg, hogy lehetséges-e a minden lében kanál üzletember társadalmi reintegrációja, mert ez fonto szempont az életfogytiglani büntetés kiszabásának szempontjából. Elena Fortis igazságügyi pszichológus arra a megállapításra jutott, hogy Kočner bűnössége megállapítása esetén lehetséges a reszocializációja.

(denníkN)