Lehet, hogy meg kell hosszabbítani az EU-brit-tárgyalások határidejét

2019. december 27. - 17:53 | Külföld

Lehetséges, hogy meg kell majd hosszabbítani az Európai Unió és Nagy-Britannia közötti jövőbeni kereskedelmi kapcsolatokról szóló tárgyalások határidejét - vélekedett Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Les Echos című francia lapnak adott, pénteken megjelent interjúban.

Lehet, hogy meg kell hosszabbítani az EU-brit-tárgyalások határidejét
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

Von der Leyen szerint mindkét félnek komolyan meg kell fontolnia, hogy elegendő-e az új kereskedelmi szerződés és egy sor más megállapodás kidolgozására 2020 végéig megszabott jelenlegi határidő.

"Észszerű lenne a jövő év közepén értékelni a helyzetet, és ha szükséges, megállapodni az átmeneti időszak meghosszabbításáról"

- mondta a bizottsági elnök a francia lapnak nyilatkozva.

Nagy-Britannia 2020. december végére "éles" határidőt tűzött ki az új kereskedelmi szerződés kidolgozására, azt feltételezve, hogy a Brexit-megállapodás többszöri halasztásának megismétlődésétől tartva Brüsszel a kereskedelmi megállapodás gyors lezárására fog törekedni.

A Der Spiegel német hírmagazinnak adott másik interjújában von der Leyen a Nagy-Britannia távozására megszabott 2020. december 31-i határidőről szólva kijelentette:

"Ez rendkívüli módon aggaszt engem, mert túlságosan rövid határidő a megvitatandó témák tömegéhez képest".

Az EB elnöke egy december eleji nyilatkozatában is már aggodalmának adott hangot a szerinte rövid határidő miatt, rámutatva, hogy nemcsak kereskedelmi, hanem oktatási, szállítási, halászati és egyéb témákat is meg kell vitatni. A biztonsági és védelmi kérdésekről szólva a Spiegel-interjúban úgy vélekedett, hogy "mindkét fél szoros együttműködésre törekszik".

(MTI)