Lehet, nem is tud róla, hogy ön is otthoni erőszak áldozata – ezek a jelek intőek lehetnek

2023. november 20. - 15:51 | Belföld

A rendőrség az otthoni, illetve a nők ellen elkövetett erőszakos bűncselekményekre hívja fel a figyelmet. A hatóság részletesen közölte, mi is számít valójában erőszakos bűncselekménynek.

Lehet, nem is tud róla, hogy ön is otthoni erőszak áldozata – ezek a jelek intőek lehetnek
Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A rendőrség szerint a nők ellen elkövetett erőszakos bűncselekmények öt típusát különböztetik meg. Fizikai erőszaknak nemcsak a verés, az ütés, a pofozás és a rúgás számít, hanem egyebek mellett a hajtépés, valamint az ételtől és alvástól való megvonás is. A testi erőszak gyakran jár tulajdon rongálásával, amelynek következménye a nők egészségének és életének a veszélyeztetése.

Pszichikai erőszaknak számít az érzelmi és szóbeli kínzás, amit a nők a saját értékük és pszichikai egészségük tönkretételeként élnek meg. Ide tartozik az otthon, illetve nyilvánosság előtt történő kigúnyolás, a kinézetet célzó sértő megjegyzések, illetve a dühkitörések.

A szexuális erőszak bűncselekménye minden olyan szexuális cselekedetet magába foglal, amit rákényszerítenek a nőkre. Ez egy agressziós aktus és hatalommal való visszaélés, nem pedig ellenőrizhetetlen szexuális késztetés eredménye.

A társadalmi erőszak lényege, hogy a nőket elkülönítik a társadalomtól, ezáltal pedig hatalmat gyakorolnak felette. Ennek formái közé tartozik a családdal és barátokkal való találkozás akadályozása, az otthonba való bezárás, az autó használatának megtiltása, a telefonhívások, e-mailek megfigyelése.

Az utolsó pedig a gazdasági erőszak, ami a pénzügyi forrásokhoz való kiegyensúlyozatlan hozzáférést, valamint erősebb gazdasági helyzet kihasználását jelenti. Ide tartozik a háztartásvezetéshez és gyermekgondozáshoz való pénzügyi hozzájárulás elmulasztása, a közös számlához való hozzáférés megtagadása, a munkavégzésben való akadályozás, illetve a bevétel és kiadás eltitkolása.

A rendőrség arra kéri a nyilvánosságot, hogy ha tudnak róla, hogy közelükben erőszakos bűncselekményt követnek el, akkor hívják a 158-as számot. Az ügyészségen, a bíróságon valamint az illetékes munka-, szociális és családügyi hivatalban névtelen bejelentést is lehet tenni. Az erőszakot átélt nők a 0800 212 212-e telefonszámot is hívhatják.


-para-