Lehetetlen manipulálni a parlamenti választáson leadott szavazatok feldolgozását – garantálja a Statisztikai Hivatal

2023. szeptember 28. - 12:46 | Belföld

Lehetetlen manipulálni a parlamenti választáson leadott szavazatok feldolgozását és összeszámlálását – jelentette ki Peter Peťko, a Statisztikai Hivatal elnöke. Hozzátette, a hivatal 30 éve végzi a szavazatszámlálást, garantálja annak pontosságát, és az egész folyamatba több ellenőrzési szint van beiktatva.

Lehetetlen manipulálni a parlamenti választáson leadott szavazatok feldolgozását – garantálja a Statisztikai Hivatal
Fotó: TASR - illusztráció

„Lehetetlen manipulálni a parlamenti választáson leadott szavazatok feldolgozását és összeszámlálását. A folyamatba több ellenőrzési szint van beiktatva, és az egész az IVIS ellenőrzési rendszeren belül zajlik. Emellett minden helyi választási bizottságnak ki is kell nyomtatni az eredményt, tehát nem csak elektronikus formában lesz meg. A jövőben bármikor lehet kérni az Alkotmánybíróságon az adatok ellenőrzését” - jelentette ki a hivatal csütörtöki sajtótájékoztatóján Peťko.

A Statisztikai Hivatal az Európai statisztikai kódex 16 alapelvét betartva működik.

A választás 2023. szeptember 30-án, szombaton lesz, éjféltől kampánycsend lépett életbe, közvélemény-kutatási eredményeket is tilos közzétenni. A választáson 24 párt és mozgalom, valamint egy választási koalíció indul. Az országban 4,3 millió szavazásra jogosult állampolgár van, ez lesz a kilencedik parlamenti választás.


(TASR)