Lehetetlen mérni testhőmérsékletet, ha nincsenek lázmérők – figyelmeztetik a kormányt az üzletek

2020. március 26. - 14:37 | Belföld

A Modern Kereskedelem Szlovákiai Szövetsége (SAMO) szerint az állam kötelessége, hogy bebiztosítsa a testhőmérséklet méréséhez szükséges eszközöket.

Lehetetlen mérni testhőmérsékletet, ha nincsenek lázmérők – figyelmeztetik a kormányt az üzletek
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Mint ismert, a kormány kedden elfogadott intézkedései közt szerepel, hogy március 30-tól (hétfő) a Közegészségügyi Hivatal rendelkezése szerint a gyárakba, kórházakba, vagy a nyitva tartó üzlethelyiségekbe történő belépés előtt kötelező lesz megmérni a dolgozók, páciensek, vásárlók testhőmérsékletét.

 A üzletláncokat egyesítő Modern Kereskedelem Szlovákiai Szövetsége szerint azonban ez nehezen megvalósítható, ha a kormány nem biztosít lázmérőket az üzleteknek.

„Ami a kötelező maszkviselést, a nyugdíjasok számára kijelölt órákat vagy a testhőmérséklet-mérést és a kétméteres távolság betartását illeti, egyelőre nincs információnk a konkrét megvalósításról.

Ugyanakkor szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a megfelelő hőmérőkből hiány van a piacon, ezért minden egyes vásárló testhőmérsékletének mérése nem megoldható” – közölte a SAMO elnöke, Martin Krajčovič.

A SAMO szerint a hőmérsékletmérés átlagosan 25-30 munkaórát vesz igénybe, ez pedig azt jelenti, hogy a feladattal több alkalmazottat is meg kellene bízni, de még úgy is hosszú sorok alakulnának ki az üzletek előtt.

A szövetség vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy a nyugdíjasok számára kijelölt óráknak csak munkanapokon kellene érvényben lenniük, mert figyelembe véve, hogy vasárnap minden zárva lesz, fennáll a veszély, hogy szombat délutánonként a vártnál is több vásárló lesz, ami a koronavírus terjedésének veszélye szempontjából nem biztos, hogy jó megoldás.


(HN/para)