Lehetséges, hogy az SNS-es politikus halálát az oltás okozta, egy idős nőnél viszont ez valószínű

2021. október 29. - 08:37 | Belföld

Két újabb haláleset kapcsán zárta le a vizsgálatot az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal (ŠÚKL) azzal kapcsolatban, hogy halálukhoz köze lehetett-e a koronavírus elleni oltásnak.

Lehetséges, hogy az SNS-es politikus halálát az oltás okozta, egy idős nőnél viszont ez valószínű
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

Az egyik eset Jaroslav Paškáé, aki még júliusban, 67 évesen hunyt el. A ŠÚKL szerint az időbeni egyezésből kifolyólag nem zárható ki, hogy a Pfizer vakcinája, amit ő kapott, hozzájárult az alapbetegségével kapcsolatos komplikációkhoz, illetve későbbi halálához. A hivatal emiatt azzal zárta le a vizsgátot, hogy az oltás, illetve az illető bekövetkezett halála között "lehetséges" az ok-okozati összefüggés.

A másik esetében egy 68 éves hölgy hunyt el, miután megkapta az AstraZeneca Vaxzevria nevű vakcináját. A boncolási jegyzőkönyv szerint a halálát véralvadási problémák okozták, mivel pedig az időbeni egyezés itt is fennáll az oltással, "valószínűként" jelölték meg az összefüggést.

A tegnapi napig hét esetben állapították meg, hogy összefüggés lehet egy szlovákiai személy halála és a vakcina beadása között. A hétből négy alkalommal lehetségesnek, három alkalommal pedig valószínűnek tartják ezt az összefüggést. Más esetekben, többek között a médiában is megjelent néhány ügyben ezt kizárták.

(TASR)