Lehozzák egy 70 évvel ezelőtti repülőbaleset maradványait egy svájci gleccserről

Kiszabadítják a hóból annak az amerikai katonai repülőgépnek a maradványait, amelyik több mint 70 éve szenvedett balesetet le egy svájci gleccseren, a svájciak szerint ekkor küldtek először légi alakulatot hegyi mentésre.

Lehozzák egy 70 évvel ezelőtti repülőbaleset maradványait egy svájci gleccserről
Fotó: Anthony Anex/AP

A svájci légierő hétfőn közölte, hogy elkezdték kiemelni a darabjait annak a repülőgépnek, amelyik 1946 novemberében szenvedett balesetet.

A Dakota C-53 Bécsből tartott Pisába, azonban a ködben eltévedt. A pilóta kényszerleszállást hajtott végre a több mint 330 méter magas svájci Gauli-gleccseren.

Ugyan a 12 ember, aki a gépen utazott, túlélte a balesetet, több napot kellett várniuk, amíg a keresésükre indult repülőgépen ülők a felhők közötti résen át észrevették őket.

A svájci légierő pilótái ekkor két kisebb repülővel leszálltak a gleccserre, hogy a szerencsétlenül járt amerikaiakat kimentsék.

Svájc ezt az akciót tekinti az első légi hegyi mentésnek - mondta Jürg Nussbaum, a légierő szóvivője hétfőn.

A Dakota 2012-ig rejtőzött a hó alatt, a felmelegedés miatt ekkor kezdett néhány része láthatóvá válni. Idén nyáron újabb darabjai bukkantak ki a hóból.

A roncsot kiszabadító szakemberek eddig kéttonnányi anyagot találtak, benne a gép motorja, a propeller és gyapjútakarók.

(MTI)

19:24
Öregebb, mint...
Szájer József nem holmi bunkó, nem agitprop-papagáj, nem pályát tévesztett standupos.