Lekötözés, drogteszt, névtelenség, drónok – új dolgokkal bővül a rendőrök hatásköre

2022. május 23. - 15:27 | Belföld

A képviselők néhány nappal ezelőtt hagyták jóvá a rendőrséggel kapcsolatos törvénymódosítást, amely több alapvető módosítást is hoz, köztük a hatáskörök kiterjesztését. A tervek szerint a változások idén július 1-jén lépnek hatályba – írja a Pravda.

Lekötözés, drogteszt, névtelenség, drónok – új dolgokkal bővül a rendőrök hatásköre
Illusztráció (Fotó: TASR)

Egy széleskörű törvénymódosításról van szó, amely egyebek mellett kitér a rendőrség struktúrájának a módosítására, valamint a szélsőségesség elleni harccal kapcsolatos hatáskörök kiterjesztésére is. Szintén tartalmazza a módosítás, hogy az uniformisokon már nem lesz kötelező névtáblát viselni. Viszont ez még nem azt jelenti, hogy a rendőrök teljes anonimitásban lesznek, az egyenruhák tartalmazni fogják a rendőr azonosítószámát.

Erre a módosításra azért volt szükség, mert előfordult, hogy szolgálati beavatkozások végzése során fenyegetések érték a rendőröket, illetve azok családtagjait, valamint feljegyezték személyes adataikat, amikkel később visszaélhettek.

Újításnak számít, hogy a rendőrök az elkövetkezőkben drónokat is bevethetnek 120 méteres magasságig. Pontosabban mondva, a törvény meghatározza, hogy az adott magasságig melyik épületek felett nem használhatják a drónokat. A rendőrség továbbá közölte, hogy a gépeket használni fogja a közúti kihágások megfigyelésére.

A kényszerítő eszközök használatának hatáskörét kibővítették az egyéb közlekedési módok, elsősorban a közúti forgalom megzavarására is.

Szintén a rendőrök hatáskörét képezi majd, hogy kórházba szállításkor lekötözhetik azokat az agresszív pácienseket, akik veszélyeztetik saját magukat vagy a mentősöket. Ilyen esetben bilincset vagy gyorskötözőt használhatnak.

Ugyancsak újításnak számít, hogy a rendőrök alkohol vagy egyéb tudatmódosító szerek használatának kivizsgálására szólíthatják fel az embereket, amennyiben felmerült a gyanú, hogy alkohol vagy egyéb tudatmódosító szer használata meghiúsíthatta vagy befolyásolhatta a végrehajtott intézkedést.


(Pravda)