A lélegeztetőgépek életet menthetnek, mégis meghal a legtöbb koronavírusos páciens, akit rákapcsolnak

2020. december 1. - 16:39 | Belföld

A lélegeztetőgépek a kórházak legfontosabb berendezései közé tartoznak – nemcsak a jelenlegi koronavírus-járvány idején, hanem általában is –, hogy életben tartsák a kritikus állapotban lévő pácienseket. Utánajártunk, mikor szorul a páciens mesterséges lélegeztetésre, illetve miért halnak meg nagyobb számban azok a koronavírusos személyek, akiket lélegeztetőgépre kötöttek.

A lélegeztetőgépek életet menthetnek, mégis meghal a legtöbb koronavírusos páciens, akit rákapcsolnak
Fotó: TASR

Mikor kell lélegeztetőgépre kötni egy pácienst?

A koronavírus-fertőzés súlyosabb lefolyása tüdőgyulladással járhat. Jakub Vallo, a pozsonyi Kramáre kórház aneszteziológusa korábban az Aktuality.sk-nak elmondta, ez azért van, mert a szerv olyan mértékben károsodik, hogy az nem tudja ellátni a feladatát, ezért készülékkel kell segíteni a páciens légzését. A tüdőgyulladás száraz, ingerlő köhögéssel, mellkasi fájdalommal és légzési nehézséggel jelentkezik.

A szakember szerint maga a mesterséges lélegeztetés nem gyógyító hatású, a páciens csupán időhöz jut, amíg az immunrendszer és a beadott gyógyszerek leküzdik a gyulladást.

A kritikus állapotban lévő pácienseket különféle elven működő gépekkel lehet életben tartani: oxigénmaszk segítségével, ECMO-géppel (ezt csak különösen súlyos esetben alkalmazzák – kivonja a páciens vérét, dúsítja oxigénnel, majd visszapumpálja), illetve tüdőbe vezetett légzőcsővel.

Ez utóbbival kapcsolatban Vallo egy videóban elmondta, hogy a cső tüdőbe vezetése egy nehéz és fájdalmas beavatkozás, éppen ezért a páciensnek altatásban kell lennie, az orvosnak pedig számtalanszor el kell ismételnie a beavatkozást, hogy tökéletesen el tudja végezni.

A túlélési esélyek nem túl jók

A legfrissebb adatok szerint jelenleg 1849 fertőzött páciens szorul kórházi ellátásra Szlovákiában, közülük 131-en vannak lélegeztetőgépen. Az Egészségügyi Információk Nemzeti Központjának (NCZI) adatai szerint az országban eddig 868 halálos áldozatot követelt a koronavírus. Megpróbáltunk utánajárni, milyen a halálozási arány a lélegeztetőgépre kötött páciensek körében, pontos adatokkal azonban egyik illetékes szerv sem tudott szolgálni.

Az Egészségügyi Információk Nemzeti Központjának (NCZI) munkatársa, Diana Dúhová megkeresésünkre csupán annyit közölt, hogy a mesterséges lélegeztetésre szoruló páciensek átlagéletkora jelenleg 66 év Szlovákiában. A halálozási aránnyal kapcsolatban azonban elmondása szerint nem rendelkeznek adatokkal.

A Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) kommunikációért felelős munkatársa, Marek Eliáš érdeklődésünkre nem tudott választ adni a lélegeztetőgépre kapcsolt páciensek halálozási arányával, illetve ennek okával kapcsolatban. Az egészségügyi minisztériumhoz irányított bennünket. Viszont Zuzana Eliášová, az egészségügyi tárca szóvivője sem tudott pontos adatokkal szolgálni. Hasonló választ kaptunk a Szlovák Orvosi Kamara médiafelelősétől, Nancy Závodskától is.

Bock Sylvia, a dunaszerdahelyi kórház igazgatónője korábban elmondta, nagyon alacsony azok aránya, akik miután lélegeztetőgépre kerültek, még túlélik. Dunaszerdahelyen négy ilyen beteg volt, de egyikük sem élte túl, noha az egyiket 3 hétig lélegeztették géppel.

Felvettük a kapcsolatot Jakub Vallo aneszteziológussal is, aki ugyan pontos adatokat nem tudott mondani a lélegeztetőgépre kötött páciensek halálozási arányát illetően, de hozzátette, hogy ez az arány nagyon magas.

„Általánosságban igaz, hogy a páciens lélegeztetőgépre kötésével egyidejűleg radikálisan csökkennek a túlélési esélyek. Az új koronavírus okozta tüdőgyulladást nagyon nehéz terápiásan befolyásolni, és ha a páciens olyan állapotba kerül, hogy mesterséges lélegeztetésre szorul, az azt jelenti, hogy a fertőzés nehéz lefolyású. Ebben a súlyos stádiumban a befolyásoláshoz hosszú időre van szükség, ezzel viszont nem rendelkeznek az idősebb, több betegséggel küzdő páciensek”

– nyilatkozta érdeklődésünkre Vallo, majd hozzátette: azért halnak meg nagyobb számban a lélegeztetőgépre kötött koronavírusos páciensek, mert náluk a fertőzés a lehető legnehezebb lefolyású. Ugyanakkor megjegyzi, szerencsére vannak olyan páciensek is, akik könnyebben átvészelik a fertőzést, így ők nem is szorulnak mesterséges lélegeztetésre.


(tt)