Lélegeztetőgépük nincs, szabad ágyuk is alig. Két kritikus helyzetben lévő kórházat látogatott meg Heger és Lengvarský

2021. november 21. - 08:45 | Belföld

Eduard Heger a turószentmártoni kórházban tett látogatásuk alkalmával jegyezte meg, hogy a helyzet nagyon súlyos, ugyanis ott már sem betegágy nem áll a nagyobb számú covidos páciens rendelkezésére, lélegeztetőgép pedig egy sem.

Lélegeztetőgépük nincs, szabad ágyuk is alig. Két kritikus helyzetben lévő kórházat látogatott meg Heger és Lengvarský
Fotó: TASR

Heger és Lengvarský is megjegyezték, hogy szükséges a kórház betegágyainak reprofilizálása. Pillanatnyilag az ágyak 88%-a foglalt.

"A delta gyorsabb lefolyású, agresszívabb, nagyobb nyomás alá helyezi a kórházakat, éppen ezért vagyon hálás minden orvosnak és nővérnek, ápolónak, akik az utolsó erejüket is beleadják a küzdelembe, és hatalmas áldozatot hoznak" - mondta.

Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt) leszögezte, hogy a lélegeztetőgépre csakúgy a turócszentmártoni, mint a poprádi kórházban átlagban 89%-ban oltatlanok szorulnak. Oltottak pedig általában olyanok, akik más betegségekkel is küzdenek.

Dalibor Murgaš, a kórház gyógyászati igazgatója elmondta, hogy több ágyat biztosítottak a covidos páciensek számára, mint az elő volt írva, 144-ből jelenleg 128 viszont így is foglalt. Az egyik leginkább leterhelt kórházról van szó az országban.

Jozef Tekáč, a poprádi kórház vezetője azt mondta, hogy a helyzet náluk is kritikus, kapacitásaik felső határát súrolják. "Már mindenki belefáradt és frusztrált amiatt, hogy olyan páciensek kerülnek hozzánk, akiknek már nem kellene, ha beoltatták volna magukat. Nem tudunk úgymond fehér gyógyászatot folytatni, mivel minden specialistánk a covid-osztályokon látja el a betegeket.

Riasztónak nevezte, hogy a már elhalasztott műtéteket is kénytelenek tovább halogatni, mivel a kórház betegágyainak 94%-a jelenleg foglalt. 12 műtőteremből csupán 3 működik, az ortopédia és az urológia pedig teljesen leállt. Emlékeztetett arra, hogy míg a második hullám során 40, addig most 80%-os az elhalálozás azoknál a pácienseknél, akik lélegeztetőgépre kerülnek.

Az oltást nevezte az egyetlen kiútnak.

Heger reagált arra is, hogy Szlovákia jelenleg a legrosszabbul áll a járványt tekintve a világon. A miniszterelnök szerint a Covid-automata jól van beállítva, az intézkedéseket viszont az emberek nem tartják be. Felszólította az ellenzéket, hogy ne a kormánnyal harcoljon, hanem a járvánnyal.

(TASR/TVnoviny.sk)