Lelépőt kapnak a parlamenti képviselők, akiket a választók kirúgtak

2023. október 22. - 10:18 | Belföld

Végkielégítésre tarthatnak igényt a képviselők, akiknek a választások után lejár a mandátuma a parlamentben. Az összege attól függ, mióta ültek a parlamentben.

A parlamenti kabinet a TASR hírügynökséggel közölte, hogy a vonatkozó törvény szerint abban az esetben, ha egy képviselő legalább öt hónapig, legfeljebb öt évig volt képviselő, két havi végkielégítésre tarthat igényt, ha viszont öt évnél hosszabb ideje képviselő, három havira. Ez nem vonatkozik azokra a képviselőkre, akikből a mandátumuk megszűnése után azonnal más közjogi méltóság lesz, például miniszter, esetleg beválasztották őket az Európai Parlamentbe. Ha egy képviselő tartalékként került be a parlamentbe, egyetlen választási ciklus alatt csak egyszer kaphat végkielégítést.

A fent említett lelépő tehát elsősorban azokat a képviselőket érinti, akik például a Sme rodina, a Demokrati, a Republika vagy az ĽSNS képviselőként eddig is a parlamentben ültek, de a választók nem szavaztak bizalmat a pártjuknak, esetleg más, bejutó pártok listájáról nem kaptak elegendő karikát, vagy pedig maguk döntöttek úgy, hogy már nem indulnak a választásokon.

(TASR)