Lelőttek egy rádiós műsorvezetőt Mexikóban

Újabb újságírót gyilkoltak meg Mexikóban pénteki jelentések szerint: Telésforo Santiago Enríquez rádiós műsorvezetőt még csütörtökön lőtték agyon ismeretlen elkövetők a déli fekvésű Juchitán városában.

Lelőttek egy rádiós műsorvezetőt Mexikóban
Telésforo Santiago Enríquez

A helyi hatóságok és az áldozat családja közölte, a halálos kimenetelű támadás akkor történt, amikor az újságíró éppen úton volt az általa alapított El Cafetal rádió épületébe.

Aida Valencia, Santiago Enríquez unokahúga a Radio Formula helyi műsorszórónak nyilatkozva elmondta, nagybátyjával a hivatása miatt végeztek.

A mexikói ombudsmani intézményként működő Emberi Jogok Nemzeti Bizottsága szerint Santiago Enríquez műsoraiban bírálta a kormányt és nemrég pellengérre állította a juchitáni városvezetést közpénzek állítólagos elsikkasztása miatt.

Mexikóban az idén már négy újságírót gyilkoltak meg. Március 16-án gyilkolták meg Sonora állambeli otthona előtt Santiago Barrosót, aki a Contrasena online hetilap újságírója volt. Február 9-én Jesús Ramos Rodríguez rádiós újságírót ölték meg a keleti fekvésű Tabasco államban. Január 21-én pedig Rafael Murúával, egy helyi rádióadó vezetőjével végeztek Baja California Sur államban.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) újságíró-szervezet a sajtószabadság helyzetét értékelő listáján Mexikó a felsorolt 180 államból a 147. helyen szerepel. Tavaly tíz újságíró vesztette életét a közép-amerikai államban.

(MTI)