Lemásolható az ujjlenyomat fotókról!

2017. január 16. - 19:57 | Külföld

Japán kutatók sikerrel másolták le az ujjlenyomatot egy digitális fotóról, amelyen egy ember feltartott mutató és középső ujjával V betűt, a béke jelét mutatja.

Lemásolható az ujjlenyomat fotókról!

A tudósok szerint ez felveti az ujjlenyomatok biztonságának kérdését.

"Akinek sikerült ellopni más ujjlenyomatát, az új személyazonosságra tehet szert, vagy feltörheti a telefont, laptopot, behatolhat egy zárt terület, magánlakás ujjlenyomattal őrzött kapuján" - mondta Ecsizen Iszao, a japán Országos Informatikai Intézet professzora a Reutersnek.

A japánok fotóikon szívesen mutatnak békejelet.

Ecsizen és kutatótársa, Ogane Tateo pénteken megismételték a kísérletet. Egy háromméteres távolságból készült digitális fotón Ecsizen mutatta fel két ujját, erről a képről másolták le az ujjlenyomatát. A nagy felbontású képet egy tükörreflexes kamerára szerelt 135 milliméteres lencsével készítették.

Az ujjlenyomat-leolvasókat a jelszó és a PIN-kód alternatívájaként használják telefonok, laptopok és más készülékek védelmében.

Az NTT Docomónál, Japán legnagyobb mobilszolgáltatójánál eddig senki sem tett panaszt, hogy ujjlenyomatát használva feltörték volna a készülékét, de "továbbra is nagy figyelmet szentelnek a témának" - mondta Imai Jaszutaka, a cég szóvivője.

(MTI)

Címkék: ujjlenyomat, biztonság