Lemond Győr polgármesteri címéről Borkai Zsolt!

2019. november 6. - 10:19 | Külföld

A győri közgyűlés alakuló ülése után, péntek 16 órai határidővel lemond polgármesteri tisztségéről Borkai Zsolt, Győr polgármestere

Lemond Győr polgármesteri címéről Borkai Zsolt!
Borkai Zsolt (Fotók: MTI)

A politikus ezt a győriekhez írt szerdai nyílt levelében jelentette be. A Győrplusz.hu oldalán elolvasható ennek teljes szövege.

"Tudom és remélem, hogy mindenki számára hamarosan kiderül, hogy a rágalmak egy kivétellel egy hamis blogon megjelenő hazug információk sokasága, amit a sajtó is ellenőrizetlenül átvett. Sajnos az online felületeken és a közösségi médiában megjelenő információkat – annak igazságtartalmát meg sem kérdőjelezve – sokan tényként kezelik. Ezzel akaratlanul is kiszolgálják a háttérben megbújó karaktergyilkosságot elkövetők szándékát" - kezdi levelét.

Figyelmeztetett arra, senki se gondolja, hogy létezik ez a bizonyos "ördög ügyvédje", ahogyan a blogszerző nevezte magát. Borkai szerint "ez egy gondosan kitalált, profin előkészített csapda volt, melytől vélhetően komoly politikai vagy anyagi előnyöket reméltek".

Elismerte a csoportszexben való részvételt, ugyanakkor úgy látja, a családját megbántó cselekedetére "építettek rá minden hazugságot, hogy az hihető legyen".

"Sportember vagyok, sohasem drogoztam és korrupt sem vagyok. Az említett utazáson saját költségen vettem részt, ennek megvolt a fedezete, nem loptam és nem csaltam" - szögezi le.

Szavai szerint eddig azért nem mondott le, hogy a győrieknek olyan polgármestere legyen, akit ők választottak és képes a várost vezetni. A kitartásához éppen az adta az erőt, hogy mindezek ellenére újraváalsztották.

"Az elmúlt időszakban nem csak én, hanem a családtagjaim is céltáblává váltak. Ennek a jövőben nem szeretném kitenni őket. Be kell fejezni a gyűlölködést, mert az nem visz előre" -

fogalmaz Borkai a lemondása indokáról, majd kifejti, hogy milyen érdemeket ért el Győr 13 évig tartó polgármesteri ténykedése alatt és megköszönte a munkát a képviselő-testületnek, munkatársainak.

"Levonom a konzekvenciákat és vállalom a felelősséget. Szeretem Győrt, ezért nem szeretném a személyemmel és velem történtekkel hátráltatni a város további fejlődését.

Ezúton bejelentem, hogy a morális helyzetre való tekintettel az alakuló közgyűlés után péntek 16 órai határidővel polgármesteri tisztségemről lemondok. Kívánom, hogy a jövőben olyan ember vegye át a székemet, aki érdemes szeretett városunk vezetésére" - hangsúlyozta.


Röviddel a magyarországi önkormányzati választások előtt egy névtelen szerző által írt blogon közöltek néhány fotót, majd néhány videót is, melyen Borkai Zsolt győri fideszes polgármester éppen egy fiatal szőke nővel teljesít jobban egy jachton. A blogszerző az ezekkel összefüggő bejegyzéseiben a politikusról és a vele baráti viszonyban álló ismert helyi ügyvédről, Rákosfalvy Zoltánról súlyos vádakat fogalmazott meg.
 
A kétes forrásból finanszírozott hajókirándulás mellett a bog korrupcióval és más bűncselekményekkel is vádolta a politikust és az ügyvédet, de konkrét bizonyítékokat nem közölt. 
 
Később Borkai elismerte, hogy ő szerepel a videón, ám az ellene felhozott többi részletet lejáratásnak tekintette. A Fideszen belül is többen ellene fordultak, Tarlós István akkori budapesti főpolgármester a lemondását követelte, Győrben pedig tüntetéseket szerveztek a polgármester ellen.
 
Végül a lakosok szoros többséggel ugyan, de újraválasztották Borkait Győr polgármesterévé, és ezen az sem változtatott, hogy az ellenzék jelöltje újraszámoltatta a szavazatokat. A Fidesz ugyanakkor tulajdonképpen kifarolt Borkai mögül, aki kilépett a pártból. Nem mellesleg a Fidesz több megyei jogú várost és Budapestet is elveszítette a választásokon, amit többek között Borkai botrányának is betudtak.

(MTI)

Címkék: Borkai Zsolt, Győr