Lemond Kőszeghy Tibor, az Állami Erdészet vezetője, miután csúnyán lelepleződött egy embere

2022. január 21. - 10:59 | Belföld

Samuel Vlčan földművelésügyi miniszter (OĽaNO-jelölt) vélhetően elfogadja Kőszeghy Tibor, az Állami Erdészet vezetőjének lemondását, akire már a miniszter elődje, az OĽaNO-frakcióból nemrég távozott Ján Mičovský is felhívta a figyelmét.

Lemond Kőszeghy Tibor, az Állami Erdészet vezetője, miután csúnyán lelepleződött egy embere
Kőszeghy Tibor és Samuel Vlčan (Fotó: TASR)

Az Állítsuk meg a korrupciót alapítvány hozott nyilvánosságra egy átiratot arról a hangfelvételről, amely még 2017-ben készüt, és amelyen egy bizonyos Jozef Staško, a szobránci erdészeti üzem akkori vezetője beszél egy korrupciós sablonról az állami faanyag eladását illetően, konkrétabban arról, hogy mit illik és kinek, és mit kell adni a "fentieknek". Megemlítette Jaroslav Regec nevét is, aki akkoriban az SNS-es minisztérium szolgálati hivatalát vezette.

Ez tehát még a Fico-kormány idején történt, Staško pedig később távozott, Kőszeghy viszont ismét beültette őt az üzem vezetésébe annak ellenére, hogy Staško múltja ismert volt, hiszen a NAKA tavaly zárta le a nyomozást a rendszer szintű korrupció ügyében. Miután kritika érte emiatt, visszahívta őt, csakhogy egyszer csak felbukkant kereskedelmi igazgatóként a VIhorlat nevű üzemben, amely alá a szobráncit is besorolták.

Kőszeghy és Vlčan is úgy érzik, hogy nem történt semmi, ami diszkreditálná az erdészeti főnököt, és csak a nagy nyomás miatt távozik.

(Denník E)