Lemond Orbán egyik főtanácsadója - nem tetszett neki a fajkeveredésről szóló kijelentése

2022. július 26. - 15:45 | Külföld

Orbán Viktor fajkeveredést elítélő kijelentései miatt kedden benyújtotta lemondását Hegedüs Zsuzsa miniszterelnöki megbízott, aki már 2010 óta a miniszterelnök tanácsadója a társadalmi felzárkóztatás területén - írja a 444.hu

Lemond Orbán egyik főtanácsadója - nem tetszett neki a fajkeveredésről szóló kijelentése
Fotó: MTI

„Őszintén sajnálom, hogy egy ilyen szégyenteljes állásfoglalás miatt kell megszakítanom azt a kapcsolatot, ami, bár az illiberális fordulatod óta egyre nehezebben volt kezelhető számomra, még rövidtávon fenntarthatónak látszott. Egy ilyen, az összes alapértékemmel ellentétes beszéd elhangzása után azonban nem maradt más választásom: annak ellenére, hogy az eredeti felkérésedben szereplő, teljes szabadságomat soha semmiben nem korlátoztad, most nyilvánosan kell szakítanom veled a Tusnádfürdőn elhangzottak miatt.” - írta Hegedüs levelében.

Továbbá megjegyzi, hogy szerinte Orbán magánemberként nem antiszemita, de a tusványosi beszéde „egy nyíltan fajgyűlölő beszéddé fajult”.

„Nem tudom, hogy’ nem vetted észre, hogy a korábbi migráns- és Európa-ellenességből egy Goebbels-hez méltó, tiszta náci szöveget adsz elő, amikor, szokásod szerint átolvastad a beszédet. De ettől, a tény súlyossága miatt, még közel 20 éves barátságunk okán sem tudok ezúttal eltekinteni" - folytatja a miniszterelnöki megbízott.

Majd ezzel zárja Hegedüs a levelét: „ A ma már a nyugat-európai szélsőjobboldal számára is vállalhatatlan, nyíltan fajgyűlölő politikát hirdető miniszterelnök vádját; ami, legalábbis számomra, szöges ellentétben áll azzal a Viktorral, aki 2002 novemberében beállított hozzám, és akivel egészen 2013-ig öröm volt együtt dolgozni.”

Orbán Viktor levélben válaszolt Hegedüs Zsuzsa szociológusnak. A választ Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója tette közzé közösségi oldalán. Íme a levél:

„Kedves Zsuzsa!

Te sem gondolhatod komolyan, hogy húsz év közös munka után rasszizmussal vádolj engem. Te tudod a legjobban, hogy Magyarországon az antiszemitizmus és a rasszizmus ügyében kormányom a zéró tolerancia politikáját követi. Ezer éve ismerjük egymást. Tudhatod, hogy fölfogásom szerint a Jóisten minden embert a saját képmására teremtett. Ezért a magamfajták esetében a rasszizmus ab ovo ki van zárva. Döntésedet egyébként sajnálom. Tudomásul veszem.”

(444.hu)