Lemondásra szólította fel Mikulecet Boris Kollár embere, a belügy szerint viszont óriási bakot lőtt

2021. augusztus 3. - 17:05 | Belföld

Peter Pčolinský (Sme rodina) lemondásra szólította fel Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminisztert a választási törvény módosítása kapcsán, a tárca szerint viszont dezinformációt terjeszt.

Lemondásra szólította fel Mikulecet Boris Kollár embere, a belügy szerint viszont óriási bakot lőtt
Roman Mikulec (Fotó: TASR)

A Sme rodina frakcióvezetője szerint Mikulec olyan módosítást terjesztett a kormány elé, amely nézete szerint lehetővé teszi, hogy a választásokon való részvételtől eltiltsák azokat, akik nincsenek beoltva a koronavírus ellen. Ehhez pedig csupán annyit fűzött, hogy Mikulecnek le kell mondania.

Barbara Túrosová, a belügy sajtóosztályának igazgatója szerint viszont a törvénymódosítás egyáltalán nem érinti a választási jog gyakorlását.

"Sajnáljuk, hogy a koalíciós képviselő a piros felkiáltójeleket veti be ahelyett, hogy előbb maga utána járna mindennek, és a készülő módosítás kapcsán olyan módon tájékoztatna, hogy ne terjesszen nyilvánosan dezinformációkat olyan céllal, ami már több mint nyilvánvaló" - fogalmazott.

A tárca kifejtette, hogy a választási jog gyakorlásáról szóló törvény egy, a közegészségügy védelmét szolgáló akadályt említ. Az ennek megjelölésével kapcsolatos adminisztratív eljárás azonban hiányzott belőle, márpedig a járványhelyzettel ez is összefügg. Tehát pontosabban a választási jog gyakorlásának ezen akadálya már eddig is létezett, csupán a törvény nem tartalmazta, hogyan járjanak el ezzel összefüggésben az illetékes szervek. A módosítás szerint pedig a területileg illetékes közegészségügyi hivatalnak ezekről a személyekről adatokat kell megadniuk az önkormányzatoknak, hogy ezeket feltüntethessék a választói listán.

A belügy emlékeztetett arra is, hogy a közegészségügyi törvény tartalmazza, mely személyek jelentenek veszélyt másokra, a választási törvény viszont érvelésük szerint se nem szigorítja, se nem enyhíti a választási jog gyakorlását a mostani módosítással.

(TASR/parameter)