Lemondhat az egészségügyi miniszter, ha nem indul el a kórházreform

Andrea Kalavská (Smer-SD-jelölt) egészségügy-miniszter megfontolná a lemondását, ha nem sikerülne beindítania a kórházak csoportosításáról szóló projektet.

Lemondhat az egészségügyi miniszter, ha nem indul el a kórházreform
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Ezt kedden jelentette ki, mielőtt találkozott volna Robert Ficóval, a Smer-SD elnökével, aki korábban azt kérte tőle, hogy részletesen magyarázza el neki a reformot.

Kalavská azt is bejelentette, hogy alkotmánytörvény formájában fogja előterjeszteni a kórházreformról szóló javaslatot. Azt akarja, hogy a tervezett változtatás a lehető legszélesebb politikai támogatást élvezze.

A kórházak csoportosításával egyetértenek a koalíciós Híd, SNS, valamint az ellenzéki OĽaNO, SaS képviselői és néhány független képviselő is. A Smer-SD elnöke ugyanakkor kijelentette: ha fennáll a kockázata, hogy az új csoportosítás következtében kórházakat zárnak be, akkor a döntés „politikai felülvizsgálatot” igényel.

A reform lényege, hogy a kórházakat három kategóriába készülnek csoportosítani, és a csoportosítás keretében azt is meg akarják határozni, hogy az egyes kórházak milyen típusú egészségügyi szolgáltatásokat nyújthatnak. Az egészségügyi biztosítók nem fognak szerződést kötni olyan egészségügyi szolgáltatásokra, amelyek nem felelnek meg a megszabott feltételeknek. Az egyes kórházakban esetlegesen felszabaduló kapacitást az erőteljesebb specializáció érdekében használják majd ki, vagyis azokra a szolgáltatásokra fektetnének nagyobb hangsúlyt, amelyekben az adott kórház jó. 

A kórházak csoportosításának projektjét olyan külföldi példák inspirálták, amelyek az egészségügyi ellátás javulásához vezettek. Az egészségügyi tárca szerint az egyik legnagyobb egészségügyi reformról van szó, amelynek eredménye a páciensek színvonalasabb és biztonságosabb ellátása, a megismételt műtétek és kórházi kezelések számának csökkenése, valamint a kórházak jobb megközelíthetősége lesz.

TASR