Lemondott az Alena Zsuzsovával írogató ügyész

2019. március 21. - 15:26 | Belföld
Lemondott az Alena Zsuzsovával írogató ügyész
Fotó: TASR/Štefan Puškáš

„René Vanek a saját kérésére távozott a funkciójából, március 14-én, amely nappal lemondott az ügyészi posztjáról"

– válaszolta a TASR kérdésére Andrea Predajňová, a Főügyészség szóvivője csütörtökön.

A főügyészhelyettesi funkciójából az után hívták vissza, hogy a médiában megjelentek információk, amelyek szerint Alena Zsuzsovával, Ján Kuciak és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolásának egyik gyanúsítottjával kommunikált. A visszahívása után hosszabb ideig szabadságon volt.

A főügyész több forrásból is ellenőrizte az információkat. Jaromír Čižnár főügyész összeegyeztethetetlennek tartotta ezt a dolgot a főügyészhelyettesi funkcióval.

„Sajnálom. Nagy hibát követtem el, és megfizettem érte. Hiba volt ismeretlen személlyel kommunikálni”

– közölte januárban Vanek a TASR-rel. Ugyanakkor sajnálatát fejezte ki az iránt is, hogy egy ilyen hiba eltörli a sokéves tisztességes munkájának az eredményeit.

Az igazságszolgáltatás területén dolgozó több forrás is megerősítette akkor a TASR-nek, hogy Vanek tisztességesen és nagy szakértelemmel végezte a munkáját. Másfelől viszont szerintük, miután megtudta, hogy ki az említett ismeretlen nő, tájékoztatnia kellett volna erről a felettesét. Ismeretlen személlyel egyáltalán nem lett volna szabad kommunikálnia, hiszen a pozíciójából adódóan több biztonsági ellenőrzésen is átesett, és a biztonsági kérdésekről tájékoztatva volt.

Vanek a visszahívása előtt megerősítette: 2013-ban egy ismeretlen nő szólította meg a „Messenger”-en keresztül. Azt állította, hogy azóta néhányszor váltottak pár szót, egyszerű, magánjellegű dolgokról.

„Ali Ajuška volt a beceneve, nem tudtam, mi a valódi vezetékneve, ahogy azt sem, hogy kivel van még kapcsolatban. Személyesen sosem találkoztunk”

– állította Vanek.

A főügyész 2013 augusztusában nevezte ki Vaneket a főügyészhelyettesi funkcióba. Előtte a pozsonyi (Bratislava) Kerületi Ügyészségen volt helyettes ügyész és szóvivő, ezelőtt pedig a szenicei (Senica) és malackai (Malacky) ügyészségen dolgozott.