Lemondott a bolti lopáson kapott nagykövet

2019. december 23. - 16:13 | Külföld

Egészségügyi okokra hivatkozva lemondott tisztségéről Mexikó Buenos Aires-i nagykövete, akit rajta kaptak, amint el akarta lopni Giacomo Casanova életrajzát egy könyvesboltból az argentin fővárosban.

Ricardo Valero a hónaljában lévő újság lapjai közé csúsztatta be a mindössze 10 dolláros könyvet a világ legszebb könyvesboltjában, az El Ateneo Grand Splendidben, amelyet egy hajdani pazar színházteremben rendeztek be.

Az október 26-i lopási kísérletről készült videofelvételen látszik, amint a tetten ért diplomata zsebéből előbányászott vásárlási blokkok felmutatásával próbálja bizonyítani a fizetést, de egyik sem a francia szerző 640 pezóért kínált könyvéről szól.

Az AFP szerint nem kizárt, hogy a velencei író, kalandor és szoknyavadász életéről szóló könyvet annak kínosnak vélt tartalma miatt röstellte bemutatni a pénztárnál a magas rangú diplomata.

A 77 éves nagykövet menesztését Marcelo Ebrard mexikói külügyminiszter jelentette be vasárnap, hozzátéve, hogy a diplomata neurológiai kezelés alatt áll. Az argentin sajtó úgy tudja, hogy a nagykövet korábban ellopott egy inget is a Buenos Aires-i nemzetközi repülőtér egyik vámmentes boltjában.

Mexikói és argentin sajtóértesülések szerint a nagykövet agydaganatban szenved, és a betegség okozott változást a magatartásában.


MTI

Címkék: lopás, nagykövet